1 sleutel voor al je sloten

  • DIY
  • 18 februari 2019
  • Home
  • DIY
  • 1 sleutel voor al je sloten

Binnen scholen en andere openbare gebouwen heeft een conciërge vaak de beschikking over een zogenaamde loper. Onder een loper verstaan we een sleutel, waarmee alle deuren binnen het pand geopend kunnen worden. Dit is wel zo prettig, om niet steeds tussen een grote bos sleutels naar de passende sleutel te hoeven zoeken. Wist je dat zo’n loper ook voor woningen gebruikt kan worden? Althans, je kunt alle sloten van dezelfde cilinder laten voorzien. Op deze manier is het mogelijk om met 1 sleutel alle deuren in huis te openen en sluiten. Wel zo prettig! Aan de andere kant zitten hier ook gevaren aan. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een sleutel gestolen of verloren wordt. In dat geval kan een kwaadwillend persoon via alle deuren naar binnen. Het zal in zo’n situatie noodzakelijk zijn om alle sloten te vervangen.

Gelijksluitende cilinder op deuren plaatsen

Om alle deuren met dezelfde sleutel te kunnen openen, zullen de deuren van een zogenaamde gelijksluitende cilinder moeten worden voorzien. Een gelijksluitende cilinder is vervolgens relatief makkelijk in een bestaand slot te plaatsen. Om er zeker van te zijn dat er geen schade aan de cilinder of het slot wordt aangericht, kan het verstandig zijn om hier de hulp van een slotenmaker bij in te schakelen. De slotenmaker kan de bestaande cilinders vervangen voor zo’n nieuwe, gelijksluitende cilinder.

Een nieuwe gelijksluitende cilinder aanvragen

Wanneer je voor kwalitatief goede sloten kiest, wordt vaak standaard een veiligheidscertificaat bij het slot meegeleverd. Dit betekent dat het enkel op vertoon van dit certificaat mogelijk is om sleutels voor je sloten bij te laten maken. Daarbij kun je enkel met een kopie van dit certificaat een nieuwe cilinder bestellen. Mocht je op termijn voor een aan- of uitbouw kiezen, dan wil je hier immers hetzelfde type cilinder op laten plaatsen. Een sloten expert kan je hier meer over vertellen.

Tags: