Belangrijke dingen voor een nieuwe tuin

Belangrijke dingen voor een nieuwe tuin

Je hebt besloten om eindelijk iets te doen aan die nieuwe tuin van je. Misschien heb je net een nieuw huis gekocht of ben je simpelweg toe aan verandering in je huidige tuin. Dat is helemaal top. Nu komt de volgende stap, hoe pak je dat aan en waar begin je mee? Het is aan te raden om eens rond te kijken op websites zoals rvg-schuttingen.nl waar je veel inspiratie en informatie kunt vinden over verschillende aspecten van tuinieren.

Zet de schutting als laatste 

Het lijkt misschien logisch om met de schutting te beginnen. Dat doe je immers om je tuin af te bakenen. Echter kan het strategischer zijn om dit als laatste te doen. Hardhout beton schuttingen zijn bijvoorbeeld zwaar en log. Door dit als laatste te plaatsen, blijft je tuin toegankelijk voor zwaar materieel zoals graafmachines of tractors die je wellicht nodig hebt voor andere klussen. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe schutting beschadigd raakt door rondrijdend materieel. Dus doe jezelf een plezier en hou je tuin zo lang mogelijk open en toegankelijk.

Schakel hulp in voor het tuinontwerp

Je hebt vast wel wat ideeën over hoe je wilt dat je tuin eruit komt te zien. Dat is super, maar een professionele blik kan je helpen om je ideeën tot leven te brengen. Een tuinontwerper of landschapsarchitect heeft de expertise en ervaring om een functioneel en esthetisch ontwerp te maken dat past bij jouw wensen en de ruimte die je hebt. Ze houden rekening met zaken als de zonrichting, de bodemsoort en de waterafvoer. Het resultaat is een tuin die niet alleen mooi is, maar ook praktisch en duurzaam.

Zet je wensen voor de tuin op een rijtje 

Voor je aan de slag gaat, is het essentieel om duidelijk te hebben wat je precies wilt. Wil je een plek om te ontspannen, te spelen, te tuinieren of misschien wel allemaal? Schrijf op wat je belangrijk vindt. Denk aan zaken zoals privacy, onderhoud, gebruik van de ruimte en eventuele toekomstige behoeften. Met een duidelijke lijst van wensen kun je gerichter te werk gaan en kom je later niet voor verrassingen te staan.

Zorg voor veel biodiversiteit in de tuin 

Biodiversiteit is meer dan alleen een buzzwoord. Het zorgt voor een gezonde en levendige tuin. Plant verschillende soorten bloemen, struiken en bomen om een verscheidenheid aan insecten, vogels en andere dieren aan te trekken. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou. Het is geweldig om te genieten van het gezoem van bijen, het gefluit van vogels en de aanblik van fladderende vlinders. Bovendien helpt een diverse beplanting tegen plagen en ziektes.

Lekker in de tuin zitten in de zomer 

De zomer is de perfecte tijd om van je tuin te genieten. Zorg daarom voor comfortabele zitplekken. Investeer in goede tuinmeubelen die passen bij je stijl en de ruimte die je hebt. Denk ook aan schaduwplekken voor de hete dagen, zoals een pergola of een grote parasol. Zorg voor verlichting voor de avonden zodat je lang kunt blijven zitten. Maak het gezellig met kussens, kaarsen en misschien zelfs een vuurkorf. Zo creëer je een fijne plek waar je met vrienden en familie kunt genieten van de zwoele zomeravonden.