De voordelen van een houten vloer

Veel mensen gaan tegenwoordig voor hardhouten vloeren. Sommige mensen verkiezen dit vanwege de klassieke uitstraling van hout boven tapijt of tegels, terwijl anderen het kiezen vanwege de gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden eigenschappen. Houten vloeren voegen warmte, karakter en stijl toe aan elk huis, of het nu oud of nieuw is. De aanvankelijke kosten van een houten vloer zijn hoger dan die van tapijt, maar ze kunnen een leven lang meegaan als van tijd tot tijd regelmatig onderhoud en de nodige reparaties worden uitgevoerd. Tapijt, linoleum of laminaat gaan helaas minder lang mee wat algemene slijtage betreft, zodat je ze in de loop der jaren veel vaker zult moeten vervangen. Dat kost je meer tijd en geld dan je aanvankelijk verwachtte.

Onderhoud en hygiëne

Houten vloeren schoonmaken en onderhouden zijn vrij eenvoudig en gemakkelijk. De vloer is beter bestand tegen gemorste vloeistoffen en vuil, zodat je het gemakkelijk kunt wegvegen of borstelen. Dit geeft je meteen een gerust gevoel als het gaat om het schoonmaken met huisdieren of kinderen. Hygiënisch zijn houten vloeren veel beter dan tapijten. Vooral eigenaars van huisdieren en mensen met allergieën hebben hier baat bij, want houten vloeren herbergen geen parasieten zoals vlooien, stofmijten, teken of allergeen producerende sporen. Ook onaangename geurtjes die huisdieren achterlaten of vloeistoffen zullen geen probleem meer zijn, dankzij de eenvoud van het schoonmaken van een houten vloer.

Voegt waarde aan je huis toe

Houten vloeren kunnen ook helpen om je huis meer waarde te geven, vooral als het gaat om de verkoop van je huis, want kopers zullen meer betalen voor een hardhouten vloer dan voor een tapijt. Veel huiseigenaren willen geen tapijt dat door andere mensen gebruikt wordt omdat ze bang zijn dat het allergiesymptomen kan opwekken. Daarom overwegen ze de bestaande tapijten te vervangen met hardhouten vloeren. Zo helpen hardhouten vloeren je om je huis sneller te verkopen wanneer dat nodig is.

Kan overschilderd worden

Wil je de kleur van je vloeren veranderen? Dat kun je gemakkelijk doen op houten vloeren. In tegenstelling tot tapijt of tegels kan deze soort vloerbedekking worden opgeknapt in plaats van vervangen. Dit helpt je te besparen op je kosten en bespaart je ook het gedoe van nieuwe vloeren kopen of leggen. Misschien heb je een nieuw huis gekocht en vind je de kleur van de vloerbedekking niet mooi, dan hoef je alleen maar de kleur eraf te schuren en ze te beitsen naar je eigen smaak. Zo eenvoudig is het en veel goedkoper dan de hele zaak te vervangen.

Betere luchtkwaliteit

Hardhouten vloeren houden geen stof, huidschilfers van dieren, pollen, fijnstof of andere veel voorkomende allergenen vast, en verbeteren zo de luchtkwaliteit van je huis. Als je vaak last hebt van allergieën zijn houten vloeren de perfecte keuze voor jou. Ook al hebben tegels en laminaat niet de vezels die tapijt heeft, ze hebben toch voeglijnen en een reliëf. Deze voeglijnen en reliëf zijn een prima plek voor stof en andere allergenen om zich te nestelen.

Verbeteren de aanblik van je huis

Houten vloeren geven je huis een warm gevoel en voegen ook een vleugje elegantie toe aan je huis. Het geeft je huis ook de illusie groter te lijken dan het in werkelijkheid is. Het geeft je huis ook een gastvrijer aanblik en helpt je die blijvende eerste indruk op gasten te maken.
Bij een mooie vloer zijn plinten kopen in het interieur onmisbaar. Ze zorgen voor een mooie overgang tussen de vloer en de muren. Hierdoor ziet de kamer er afgewerkt uit. Daarnaast voorkomt het dat er eventuele scheurtjes in de muur zichtbaar laat.