Duurzaam verhuizen zonder zorgen in 5 stappen

Verhuizen is nogal een drukke bedoeling waar een hoop mee gemoeid is. Echter, wanneer je duurzaam wil verhuizen moet er goed nagedacht worden over de manier van verhuizen en de woning waar je naartoe verhuist. Om je daarbij een handje te helpen hebben wij een aantal stappen opgesteld waardoor u alvast een eind op weg bent geholpen met het voltrekken van een duurzame verhuizing. 

Stap 1: Begin ruim van tevoren 

De eerste stap van een zo-duurzaam-mogelijke verhuizing is ruim de tijd nemen voor je verhuizing. Op die manier heb je de tijd om alle verschillende opties goed te overwegen. Wanneer er haastige keuzes gemaakt worden, is dit meestal niet de meest duurzame optie. 

Begin bijvoorbeeld met al je spullen sorteren. Wees hierbij een beetje streng voor jezelf, want je hebt vaak minder spullen nodig dan je denkt. Wanneer je twijfelt, vraag jezelf dan af wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt. Was dit langer dan een jaar geleden? Dan heb je het artikel waarschijnlijk niet nodig. Bovendien kun je iemand anders er misschien wel heel blij mee maken. 

Stap 2: Geen een afscheidsfeestje

Het klinkt misschien apart om een afscheidsfeestje te geven als onderdeel van een duurzame verhuizing, maar het is zeker een essentieel onderdeel in dit stappenplan. Ten eerste is het natuurlijk leuk om door middel van een feestje afscheid te nemen van je oude huis samen met je vrienden en buren. Daarnaast is dit een mooie manier om al die gesorteerde spullen weg te geven aan je vrienden. Jij hebt ze niet meer nodig, maar misschien wil iemand die op je feestje is het wel hebben omdat diegene er wel wat aan heeft. 

Geef de spullen (wanneer nodig) weg in eventueel bewaarde plastic tassen van de supermarkt. Dan ben je meteen van het plastic af en kun je in je nieuwe woning gebruik maken van duurzame boodschappentassen. De spullen die overblijven kunnen naar de kringloopwinkel en zo ben je meteen overal van af en heb je er andere mensen blij mee gemaakt. 

Stap 3: Huur verhuisdozen en label ze

Verhuisdozen hoef je niet te kopen en voor een duurzame verhuizing is dit af te raden. Je kan bij een verhuisbedrijf verhuisdozen gemakkelijk huren. Die kun je na de verhuizing weer terugbrengen of op laten halen en op die manier worden ze hergebruikt. Een ander belangrijk punt is om de verhuisdozen goed te labelen. Zet op elke verhuisdoos in welke ruimte van het nieuwe huis ze moeten komen. Op die manier weet iedereen zonder te vragen waar de dozen naartoe moeten en hoeft de bus niet lang stil te staan voor de woning. 

Stap 4: Schakel een flexibel verhuisbedrijf in

Door een flexibel verhuisbedrijf in te schakelen hoef je niet alle services af te nemen maar kun je precies afnemen wat jij nodig hebt. Zo biedt een flexibel verhuisbedrijf meerdere formaten verhuiswagens waardoor je er zelf een kunt besturen en daarvoor geen verhuizer nodig hebt. Wanneer je wel een verhuizer inschakelt verloopt de verhuizing wel sneller met al het sjouwen. Dat is een keuze die je zelf moet afwegen. 

In ieder geval is het verstandig een flexibel verhuisbedrijf in te schakelen uit de regio waarin je gaat wonen. Bijvoorbeeld wanneer je in Amsterdam gaat wonen schakel je een verhuisservice Amsterdam in zodat zij je kunnen helpen verhuizen naar Amsterdam. Een verhuisservice Amsterdam weet namelijk precies welke weg het meest efficiënt is waardoor de verhuizing vele malen sneller verloopt. 

Stap 5: Laad je spullen verstandig in

De laatste stap van de duurzame verhuizing is het verstandig inladen van je spullen. Eerder werd als tip gegeven om je dozen te labelen op de nieuwe kamer waarin ze horen. Voor het verstandig inladen ga je als volgt te werk:

  • Zet alle dozen die in dezelfde kamer horen bij elkaar. 
  • Zet de dozen die in de dichtstbijzijnde kamer horen vanaf te voordeur achterin de verhuiswagen.
  • Werk per kamer naar voren in de bus zodat de dozen voor de kamer die het verst is, als eerste worden uitgeladen.

Op deze manier voorkom je dat je over dozen struikelt en dan hoeft dus bus maar zo kort mogelijk te blijven staan. Nog een laatste tip: plak de namen van de kamers die gelijk aan de dozen zijn op de deur (bijvoorbeeld: slaapkamer 2). Dan kan iedereen de juiste kamer vinden zonder iets te vragen. Met al deze stappen, verhuis je zo duurzaam mogelijk. 

Bron: HollandMovers.nl