Een huis kopen zonder makelaar, is dat mogelijk?

Soms lijkt het alsof je geen huis kunt kopen of verkopen zonder de bemoeienis van een makelaar. Dat is echter een misvatting, want het inschakelen van een makelaar is niet verplicht en dus geen must. Je kunt en mag prima een huis kopen of verkopen zonder deze expert, al dien je dan wel een aantal zaken scherp in de gaten te houden.

Wat is de maximale hypotheek?

Het eerste wat je doet is bepalen wat de maximale hypotheek is die je op jouw inkomen kunt krijgen. Vergeet ook de nieuwe regels wat betreft kosten koper niet. Wat je zeker ook moet doen is zoveel mogelijk informatie inwinnen over de staat en de waarde van het huis dat je wilt gaan kopen. Soms kan een familielid of kennis je daarbij helpen. Probeer je daarnaast in de verkoper te verplaatsen en probeer de reden voor de verkoop te achterhalen. Ook dat kan nuttig zijn in het proces van onderhandelen.

Houd altijd de controle en blijf geduldig handelen

Belangrijk is om altijd in control te blijven. Blijf altijd rust uitstralen en durf te wachten en durf je tijd te nemen. Lijken de onderhandelingen op een bepaald moment vast te lopen, probeer dan met een verhoging van het bod in ruil voor bijvoorbeeld de gordijnen de deal alsnog rond te krijgen. Vaak blijken verkopers gevoelig voor dit soort acties. Belangrijk is als je een huis koopt dat je altijd de goede voorbehouden op papier hebt. Daar horen zeker ook ontbindende voorwaarden als onder voorbehoud van financiering en de uitkomst van het bouwkundig rapport bij. Houd je deze richtlijnen in acht, dan ben jij helemaal geen makelaar nodig en ben je prima in staat zelf een huis te kopen. Kwestie van je goed inlezen en je gezonde verstand gebruiken vooral.