Een traplift plaatsen in een huurwoning, kan dat?

Wanneer u een traplift in uw eigen woning wenst te laten plaatsen kunt u dit uiteraard volledig zelf beslissen. Het wordt echter een compleet ander verhaal wanneer u in een huurhuis woont. In dat geval is het bijvoorbeeld altijd zo dat u over de goedkeuring dient te beschikken van de eigenaar van het huis. In principe hoeft dit echter niet zo’n groot probleem te vormen. Wanneer u uitlegt waarom de plaatsing van een traplift voor u noodzakelijk is, is de kans groot dat de eigenaar van de woning daar gewoon in mee zal gaan. Is dat niet het geval en heeft u echt nood aan een traplift? Dan zal er mogelijks niets anders opzitten dan te verhuizen. Nogmaals, in de praktijk doen huiseigenaars doorgaans niet echt moeilijk over een traplift. 

 

Hou rekening met de looptijd van uw huurovereenkomst 

 

Heeft de eigenaar van de huurwoning zijn of haar akkoord gegeven voor de plaatsing van een traplift? Dan betekent dit niet dat er verder bij niets anders meer stil moet worden gestaan. Het is namelijk zo dat de plaatsing van een traplift eigenlijk altijd maatwerk is. Dit betekent dat er steeds nadrukkelijk wordt gekeken naar bijvoorbeeld de vorm waar de trap over beschikt. Het lijkt op het eerste zicht misschien zo dat de plaatsing van een traplift altijd op min of meer dezelfde manier gebeurt, maar dat is niet correct, in tegendeel. 

Bovenstaande betekent dat het niet verstandig is om te investeren in een traplift wanneer u van plan bent om binnenkort te verhuizen. De kans is namelijk ongelofelijk groot dat u de traplift van in de huidige woning niet zult kunnen gebruiken in de andere. Bovendien zult u ook terug geconfronteerd worden met bijvoorbeeld de installatiekost. Het spreekt voor zich dat u daar ongetwijfeld helemaal niet op zit te wachten, in tegendeel. 

 

Extra aandachtspunten bij een traplift plaatsen in huurwoning 

 

Er zijn nog een paar extra belangrijke aandachtspunten van toepassing voor mensen die een traplift in een huurwoning willen plaatsen. Ondanks het akkoord van de eigenaar is het namelijk zo dat de huurwoning in haar oorspronkelijke staat terug moet worden achter gelaten op het ogenblik dat de huurperiode ten einde is gelopen. Dit betekent concreet dat eventuele bevestigingsgaten terug moeten worden opgevuld. Ook het wegwerken van de aangepaste armleuning kan een strikte eis zijn. Het spreekt voor zich dat ook hier uiteraard de nodige extra kosten aan verbonden zijn. Denk dus zeker goed na voordat u een traplift gaat plaatsen wanneer u van plan bent om in de (nabije) toekomst te verhuizen.

 

Biedt een traplift huren de perfecte oplossing?

 

Duurt het nog wel even voordat u gaat verhuizen naar een nieuwe woonst? Kunt u dan ook helemaal niet wachten om de beschikking te hebben over een traplift? In dat geval kan ook een traplift huren een eventuele oplossing zijn. De kosten liggen hiervoor een stuk lager en wanneer u de woning verlaat kunt u in de nieuwe woonst gewoon een ander exemplaar huren of kopen. Let wel, ook bij het huren van een traplift geldt dat er vaak bepaalde installatiekosten worden aangerekend. Voor een te korte termijn is ook huren dus geen aanrader.