Er warmpjes bij zitten? Maak je huis klaar voor de winter!

  • Home
  • Woonkamer
  • Er warmpjes bij zitten? Maak je huis klaar voor de winter!

En nee, ramen en deuren gesloten houden en de kachel opstoken is niet voldoende. Door een grondige controle te houden, zal het je aan een aangename temperatuur in de winter niet ontbreken.

 

En begin hier tijdig mee! Er zijn namelijk een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden:

Isolatie

Breng waar nodig tochtstrips aan aan deuren en ramen om op stookkosten te kunnen besparen. Zo kan er geen warmte ontsnappen. Ga ook na of de isolatie van je dak, kelder en zolder volledig intact is, zodat ook hier geen warmte kan ontsnappen.

Naden en kieren

Er mag geen ruimte zitten in de gaten waar buizen van binnen naar buiten lopen. Hierdoor ontsnapt er warmte. Is dit het geval? Dicht deze dan met kit of isolatieschuim af.

Dakbedekking

Je dakbedekking is een punt waar veel warmte verloren kan gaan wanneer deze schade heeft opgelopen. Ga die dan ook na en laat deze herstellen door een professional waar nodig.

Rookkanalen

Zolang je je open haard niet gebruikt, is het verstandig om je rookkanalen dicht te houden. WIl je houtblokken laten knisperen en knetteren? Dan zet je ze uiteraard weer open.

Ventilatie

Ook in de koudere maanden is frisse lucht heel belangrijk voor de hygiëne in huis. Zet daarom af en toe een deur of raam open.

Verwarming ontluchten

Wanneer er zich luchtbellen in je verwarming bevinden, wordt de warmteafgifte verminderd. Zodra je dit bemerkt, is het dan ook heel verstandig om deze te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Je weet zeker dat je cv-ketel klaar is om de winter in te gaan wanneer je deze uitstekend onderhoudt door het apparaat te ontluchten of bij te vullen. Heb je nog niet zo’n apparaat of ben je van plan om op een ander systeem over te gaan? Dan is een tijdelijke cv ketel huren heel verstandig!

Verlichting

Donkere dagen vragen om meer verlichting. Gebruik dan ook energiezuinige lampen om je energierekening laag te houden.

Kranen en afvoer buiten

Sluit je buitenkraan tijdig af om kapotvriezen van je leidingen te voorkomen. Haal ook bladeren en ander vuil uit je dakgoten om opstoppingen en vorstschade voor te zijn.

Thermostaat

Stel je automatische thermostaat zo in dat deze alleen overdag je woning verwarmt. ‘s Nachts kruip je immers lekker onder de wol! Ook hiermee druk je de kosten van je energie.

Tags: