Hoe weet je de waarde van je woning?

Ben je benieuwd hoeveel je waarde momenteel waard is? In dat geval zijn er verschillende manieren om een indicatie te krijgen van de waarde van je woning. Wij zetten in dit artikel een aantal van deze manieren voor je op een rijtje! Door te berekenen hoeveel je woning waard is, heb je een indicatie van een eventueel nieuwe woning die je zou kunnen kopen. Wanneer heb jij voor het laatst bekeken, hoeveel je woning ongeveer waard is? De prijs waarvoor jij de woning gekocht hebt, zal momenteel weinig meer zeggen. De woningmarkt is sterk veranderd. Daarbij kun je door de jaren heen verschillende aanpassingen aan je woning gedaan hebben.

De woningwaarde schatten op basis van de WOZ-waarde

Een van de manieren om een inschatting te maken van de waarde van je woning, is het opzoeken van de WOZ-waarde van je woning. Via het gemeenteloket kun je deze waarde achterhalen. Ook kun je naar de laatste belastingdocumenten voor de gemeentelijke belastingen kijken. De te betalen belastingen worden namelijk bepaald, op basis van de WOZ-waarde van een huis. Houd er rekening mee, dat de daadwerkelijke waarde van een woning af kan wijken van deze WOZ-waarde. Onder meer de staat van de keuken en badkamer hebben hier hun invloed op.

Een taxatie uit laten voeren in je huis

Mocht je serieuze plannen hebben om de woning te verkopen, dan kun je een taxatie uit laten voeren. De taxateur bepaalt op basis van de staat van het pand, de locatie hiervan en de huidige woningmarkt, hoeveel het huis waard is. Je kunt ook kijken naar de waarde waarop andere woningen in de wijk getaxeerd zijn. Dit zegt iets over hoe aantrekkelijk deze woningen zijn voor potentiële kopers! In het bijzonder wanneer een te koop staande woning sterk lijkt op je eigen woning.