Je dak vervangen, wat komt er bij kijken?

Een dak heeft ongeveer een levensduur van 25 tot 35 jaar. Door je dak te renoveren zorg je ervoor dat je dakconstructie niet wordt aangepast en kun je veel geld besparen. Welke opties zijn er op het gebied van dakrenovatie? Wat komt erbij kijken en wat zijn de kosten? We onderzoeken het in dit artikel. 

Isolatie

Je dak vervangen heeft ook zo zijn voordelen. Als je dak nog niet geïsoleerd is of niet goed geïsoleerd is, is dit het perfecte moment. Door het dak verdwijnt er heel wat energie naar buiten. Isoleer je je dak volgens de nieuwste technieken dan levert je dat een flinke besparing op je energiekosten op. Bij een plat dak gebeurt de isolatie meestal door het plaatsen van ESP platen. Een schuin dak wordt meestal met glaswol of steenwol geïsoleerd.  

Dakpannen

Zodra de dakpannen verwijderd zijn kan het dakbeschot worden gecontroleerd op slijtage. Het kan zijn dat er bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Als het dak gerenoveerd is kun je ervoor kiezen om dezelfde dakpannen weer terug te leggen. Je kunt ook voor nieuwe dakpannen kiezen. Met een platte daken zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor bijvoorbeeld een groen dak. 

Dakpannen

Een dakkapel of een dakraam

Het vervangen van je dak is ook een goed moment om een dakraam of een dakkapel te laten plaatsen. Vaak zijn de kosten dan lager omdat je er makkelijk bij kan. Een dakraam brengt extra licht in je huis. Met een dakkapel creëer je meer ruimte op je zolder. Zowel een dakkapel als een dakraam zijn een goede investering.

Financiering

Een nieuw dak laten plaatsen kost geld. Vaak zijn er meerdere financieringsmogelijkheden, zoals het spreiden van de betaling. Heb je een bouwdepot, dan kun je dit ook inzetten om je dak te laten renoveren. Soms is het mogelijk om subsidie te krijgen. De overheid wil energiebesparende maatregelen stimuleren. Om die reden is de SEEH subsidie beschikbaar gesteld. Kun je  aantonen dat een dakrenovatie een besparing op je energierekening oplevert, dan kom je in aanmerking voor deze subsidie.