Je woonkamer inrichten, hoe doe je dat?

Je woonkamer inrichten, hoe doe je dat?

Bij het inrichten van je woonkamer is het belangrijk dat je zowel je verstand als je gevoel gebruikt. Je spendeert immers veel tijd in je woonkamer. Het is dus belangrijk dat je kiest voor meubels die je mooi vindt en die goed passen in de ruimte. Neem je te grote meubels dan kan je woonkamer bijvoorbeeld kleiner ogen dan deze in werkelijkheid is. We zochten voor je uit hoe je het beste je woonkamer kunt inrichten

Let op de menselijke maat

Een grote fout die vaak gemaakt wordt bij het inrichten van de woonkamer is dat er vaak te weinig rekening wordt gehouden met de menselijke maat. Hiermee bedoelen we de afmeting van het lichaam van de mens en de verhouding hiervan tot andere meubels in de kamer. Bij de meubelopstelling betekent dat de menselijke maat dat de zitafstand tussen twee mensen ongeveer tussen de 70 en de 75 cm ligt. De ruimte tussen de bank en de tafel is ongeveer 50 cm. Liggen deze afstanden dichter bij elkaar dan wordt de afstand als beklemmend of te intiem ervaren. Ligt de afstand verder uit elkaar dan wordt het geheel als wat afstandelijker ervaren. 

Meubels in verhouding met de ruimte

Kies voor meubilair dat in verhouding staat met de grootte van het vertrek. Zet geen kleine meubels in een grote ruimte of grote meubels in een kleine ruimte. Wissel effen patronen af met drukkere patronen. Over het algemeen geldt dat een ruimte als prettig wordt ervaren als je hem niet direct ziet. Door niet vanaf de bank de keuken in te kunnen kijken creëer je een gevoel van intimiteit. Let bij het inrichten ook op praktische zaken zoals de locatie van stopcontacten of eventueel een open haard.

Meubels in verhouding met de ruimte

Daglicht

Daglicht is erg belangrijk. Bij een ernstig tekort aan daglicht kan dat zelfs zorgen voor gezondheidsproblemen. Heb je weinig of kleine ramen? Zorg er dan voor dat ze zo vrij mogelijk zijn en er zo min mogelijk obstakels voor staan. Geen planten of grote accessoires op de vensterbank bijvoorbeeld. Kies voor de muren lichte kleuren die veel licht reflecteren. Gladde of glanzende materialen reflecteren ook licht. Ook het ophangen van spiegels kan een manier zijn om meer licht binnen te krijgen.