Kan ik zelf een stopcontact aanleggen?

Heb je ook het idee dat bijna overal tegenwoordig een stekker aan zit? Kom je altijd stopcontacten te kort? Dan is het tijd om een stopcontact bij te plaatsen. Je kunt dat laten doen door een vakkundig elektra specialist. Maar wil je liever zelf aan de slag dan geven we je hieronder wat tips.

Bepaald vooraf goed waar het stopcontact moet komen

Om een stopcontact bij te maken moet je eerst bepalen waar het stopcontact moet komen. Teken dit ook goed van tevoren af. Ga niet te overhaast te werk, want een fout geplaatst stopcontact levert niks dan ergernis.

Veiligheid voor alles

Haal eerst de stroom eraf. Dat doe je door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Check of dit ook gebeurd is. Zorg dat je je materialen die je nodig hebt in huis hebt. Tussentijds naar de bouwmarkt moeten kost veel tijd en al die tijd staat er geen stroom op de apparatuur in huis.

Je maakt een nieuw stroompunt bijvoorbeeld door het af te takken van een ander stroompunt in de buurt. Je kunt ook geheel nieuwe leidingen trekken vanaf de meterkast. Maar dat  is fors meer werk. De afgetakte draad voer je door een tevoren aangebrachte (inbouw)leiding, meestal een pvc-buis.

 

Zoek online hulp

Zoek op internet een goede beschrijving of bekijk een filmpje over het aanleggen van een extra stopcontact. Zo zie je wat je nodig hebt en wat de juiste werkvolgorde is. Het wijst je vaak ook op handigheidjes die je goed kunt gebruiken.

Schakel de elektra specialist in

Ben je niet zo’n doe-het-zelver als je dacht? Schakel dan een elektra specialist in. Zij leggen het extra stroompunt vlot en vakkundig voor je aan. Bovendien kun je van hen een goed en gedegen advies verwachten

Tags: