Onmisbare tips voor een onderhoudsvrije tuin

  • Tuin
  • 08 september 2020
  • Home
  • Tuin
  • Onmisbare tips voor een onderhoudsvrije tuin
kunstgras leggen

Wanneer het mooi weer is, vinden veel mensen het natuurlijk lekker om in de tuin te zitten. De tuin ziet er hartstikke gezellig uit als het aangekleed is met bloemen en planten, maar het is natuurlijk ook van belang dat de tuin er netjes uitziet! Dat betekent dat het regelmatig onderhouden moet worden. Hier kan best wat tijd en energie in gaan zitten. Het ligt er natuurlijk aan in hoeverre de tuin beplant is en wat voor bestrating je hebt, maar dan nog! Niet iedereen beschikt over groene vingers, of heeft de tijd om al dat onderhoud te plegen. Het kan ook zijn dat je fysiek beperkt bent en het je simpelweg niet lukt om de tuin goed te onderhouden. Voor deze groep mensen, hebben wij hieronder enkele tips verzameld.

Kunstgras als alternatief

Een tuin waar je helemaal geen onderhoud aan hebt bestaat natuurlijk niet. In een tuin is er altijd wel iets te doen. Het is uiteraard een optie om het zo onderhoudsvrij mogelijk te maken. In dat geval is kunstgras een uitstekend alternatief om echt gras te vervangen. Een prachtig gazon met echt gras eist zeer veel onderhoud. Wanneer je dit goed wilt bijhouden, zul je hier best wat tijd en energie in moeten steken. Wanneer je kiest voor kunstgras laten leggen, bespaar je jezelf al deze moeite. Tegenwoordig is het kunstgras bijna niet van echt gras te onderscheiden en je hebt er aanzienlijk weinig onderhoud aan. De groene kleur blijft prachtig mooi en het ziet er altijd netjes uit!

De manier van bestraten

De mate van onderhoud is ook erg afhankelijk van de manier waarop de tuin bestraat is. Er ontstaat zeer gemakkelijk kruid tussen de groeven van de bestrating. Hoe kleiner je stenen of tegels zijn, hoe gemakkelijker er onkruid tussen de groeven zal groeien. Het komt ook vaak voor dat de tegels groen van kleur worden. Wanneer het seizoen is begonnen, is het belangrijk dat je tegels met een hogedrukspuit goed reinigt om dit te voorkomen. Aan de bestrating in je tuin zul je in principe dus te allen tijde onderhoud aan moeten plegen.

Beperk de diversiteit qua beplanting

Veel verschillende soorten beplanting vereist veel verschillende soorten typen onderhoud. Hoe groter de diversiteit, des te meer onderhoud. Om het onderhoud beperkt te houden, is het verstandig om maar enkele planten en/of bloemen te selecteren. Tijdens deze selectie is het aan te raden dat je dezelfde soort plant of bloem kiest, zodat het een gelijkwaardig onderhoudsproces heeft. Tegenwoordig betekent minder juist meer, dus met minder soorten bloemen of planten kun je het zeker nog steeds heel erg gezellig maken!

Maak je tuin niet winterklaar

Het scheelt een hoop snoeiwerk wanneer je je tijd niet winterklaar maakt. Eenmaal snoeien in het voorjaar is voldoende op deze manier! Een bijkomend voordeel hiervan, is dat je tuin er nog mooi begroeid uitziet tijdens de winter. In de winter zien veel tuinen er maar saai uit, juist omdat men heeft besloten om alles te snoeien.

Tags: