Portugese laurier in de winter planten?

  • Tuin
  • 29 september 2020
  • Home
  • Tuin
  • Portugese laurier in de winter planten?
portugese laurier

De Portugese laurier is een haagsoort, waarmee je een mooie natuurlijke en groene afscheiding in de tuin kunt creëren. Het is een relatief kleine haag met donkergroene bladeren, die dicht op elkaar groeien. Meestal groeien er in het voorjaar witte bloemen in de Portugese laurier. Hoewel het officieel een kleine plant is, kan hij toch nog redelijk groot worden. Er zijn wel voorbeelden van planten die wel drie meter hoog zijn. Dit is gunstig als je graag voldoende privacy in de tuin wilt creëren. Wanneer je de plant niet snoeit, kan deze uitgroeien tot een volwaardige boom. Zoals de naam al aangeeft, is deze plantensoort afkomstig uit Portugal. De plant kan dus goed overleven in het warme Portugese klimaat, maar ook in het koelere Nederland. 

Wat is de beste periode om de Portugese laurier te planten?

Er zijn jaarlijks twee geschikte periodes om de Portugese laurier te planten. Dit is in de maanden september en oktober en in het voorjaar in de maanden maart en april. Wel zijn er voor het planten in deze maanden enkele voorwaarden. Er mag namelijk geen extreme droogte zijn en er mag geen vorst in de grond zitten. Dit heeft te maken met de vochttoevoer naar de plant toe. Bij droogte is er nauwelijks of geen vocht voorhanden en tijdens vorst is de grond bevroren en krijgt de plant ook onvoldoende vocht binnen. Eigenlijk geldt deze regel voor het planten van de meeste jonge planten. Koop je een Portugese Laurier bij een tuincentrum, dan zit er om de wortels vaak een jute zak. Het kan helemaal geen kwaad om deze zak om de wortels te laten zitten bij het aanplanten. Het is zelfs een bescherming voor de wortels en het jute zal vanzelf op een natuurlijke wijze vergaan. Pas er wel voor op dat de kluit niet te diep de grond in gaat. 

De Portugese laurier in de winter planten

Hoewel de bovengenoemde maanden als ideale periode worden gezien om de Portugese laurier te planten, is dit geen must. Het is in principe mogelijk om de planten gedurende het gehele jaar te planten, dus ook in de winter. Dit hoeft geen beperking te zijn voor de plant zelf. Maar wederom geldt, dat er rekening gehouden moet worden met droogte en vorst. In de winter is er extra kans op vorst, dus bij slechte vooruitzichten kun je beter niet planten. Het verdient de aanbeveling, om als je de Portugese laurier in de winter gaat planten, wat extra maatregelen te nemen. Denk er bijvoorbeeld aan om extra voeding aan de grond toe te voegen en wat vaker te bewateren. Wanneer je hier rekening mee houdt en zorgvuldig het tijdstip van het planten kiest, zal je Portugese laurier zich snel tot een mooie haag ontwikkelen.

Tags: