Prettig wonen in je nieuwe huis doe je zo!

Je woning is vaak de plek die je op zijn mooist wil hebben door bijvoorbeeld veel verschillende dingen in te kopen. Van meubels tot Geels woonwarenhuis spullen. Maar je wilt er ook prettig in kunnen wonen wat betreft de temperatuur in het huis. Dat is duurzamer en beter voor het milieu. In dit artikel leggen wij kort uit hoe je dit voor mekaar krijgt.

Isolatie

Controleer en verbeter je isolatie waar nodig, bijvoorbeeld met tochtstrip aan deuren en ramen. Zorg dat de isolatie op zolder, in je kelder én aan je dak niets te wensen overlaat.

Naden 

Voor leidingen die door je muur lopen heb je uiteraard openingen nodig. Extra ruimtes tussen wand en buis moeten daarom worden opgevuld met kit of isolatieschuim om te voorkomen dat warmte ontsnapt.

Dakbedekking

Je raadt het al, ook hier loopt warmte weg waar je bij staat, Althans, zolang je dakbedekking beschadigd of überhaupt slecht onderhouden is. Controleer daarom zorgvuldig en laat eventuele mankementen verhelpen door een professional.
Leuk dat je er warmpjes bij zit zodra je de haard aansteekt. Maar gebruik je die niet, dan kunnen je rookkanalen beter dicht zijn. Anders ontsnapt er warmte.
Hoezeer de gedachte van een deur of raam geopend houden in de winter je ook tegenstaat, het is ontegenzeggelijk nodig. Zo verfris je de lucht binnen, wat de hygiëne van je woning ten goede komt.

Luchtbellen in je radiator verhinderen de warmte afgifte. Zodra je dit merkt, is ontluchten van je verwarming de logische oplossing.

Een optimaal functionerende cv-ketel is cruciaal voor je verwarming. Laat deze dan ook controleren zodra je twijfels hebt. Moet deze vervangen worden maar ga je binnenkort verhuizen of een ander systeem laten installeren? Dan kun je natuurlijk ook een cv ketel huren.

Lichten gaan sneller aan zodra het eerder donker wordt. Voorkom een hoge elektriciteitsrekening door voor energiezuinige lampen te kiezen.

Je waterleiding kan beschadigen zodra je je buitenkraan open laat staan. En je afvoer raakt mogelijk verstopt zodra er bladeren en ander vuil in liggen. Maak die dus schoon en sluit je buitenkraan af.
Zolang je huis overdag lekker opgewarmd is, kun je de thermostaat ‘s nachts weer uitzetten. Programmeer deze dan ook verstandig, aangezien je dekens warm genoeg moeten zijn. Ook kun je kiezen voor een automatische thermostaat. Deze zorgt ervoor dat je thermostaat van zelf afslaat voor de daarvoor ingestelde temperatuur.

Tags: