Tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van graszoden

  • Tuin
  • 05 augustus 2020
  • Home
  • Tuin
  • Tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van graszoden
gazon aanleggen

Direct een groene grasmat wie wil dat nu niet? Als je een nieuw stuk gras wil aanleggen heb je de keuze tussen zaaien of het gebruik maken van gras zoden. Het zelf zaaien van gras is goedkoper maar je moet wel even wachten voordat je grasmat ook mooi dicht gegroeid is. Daarnaast mag je lange tijd niet op pas ingezaaid gras lopen.

Het leggen van graszoden is gemakkelijker, je hoeft namelijk alleen de grasmatten uit te rollen en goed te besproeien. Meestal krijg je een goede instructie hoe je de matten moet uitrollen en waar je goed op moet letten. Ook op de zoden mag je een periode niet lopen, toch is die periode veel korter dan bij een ingezaaid gazon.

Voor beide vormen van het aanleggen van een gazon in jouw tuin zijn een aantal dingen belangrijk. Als eerste de voorbereiding. Of je nu zoden gaat leggen of gras gaat inzaaien de grond moet goed voorbereid zijn. Dat betekent dat de aarde vrij moet zijn van grote kluiten, stenen en eventueel ander afval. Daarna is het verstandig om de grond gelijk aan te harken en stenen te verwijderen. Om een egale grasmat te krijgen is het aan te bevelen om dat zeker tweemaal te herhalen. Daarna kan je het gras inzaaien of de grasmatten uitrollen.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden?

Bij het kopen van graszoden is het heel erg belangrijk om de kwaliteit te beoordelen. De kwaliteit is onder andere afhankelijk van hoelang de zoden al gegroeid zijn (de leeftijd) ook de bemesting, de hoeveelheid onkruid, het zaadmengsel en de structuur van de netten in de zoden zijn van belang.

Versheid van de graszoden

Een van de belangrijkste punten om tijdens de aanschaf van nieuwe zoden op te letten is de versheid van de zoden. Als ze al heel lang van het land afgehaald zijn kunnen ze al wat ingedroogd zijn. Voor de zoden is het van belang dat ze zo snel mogelijk nadat ze van het land gehaald zijn op de nieuwe plek aangelegd worden. Hoe kan je beoordelen of zoden vers zijn? Een verse mat is vochtig en stevig aan de buitenkant.

Leeftijd van de graszoden

Niet alleen de versheid speelt een belangrijke rol in de kwaliteit maar ook de duur dat de zoden hebben kunnen groeien. De zoden die minimaal één jaar hebben gegroeid zijn beter geworteld en dicht gegroeid. Deze zoden zijn dan ook gemaaid wat goed is voor de kwaliteit. Hoe dichter de mat begroeid is hoe langer hij op het land gelegen heeft en hoe vaker de mat gemaaid is.

Het juiste zaadmengsel

Tenslotte is het zaadmengsel van het gras ook van belang. Er zijn veel verschillende soorten zaadmengsels. Voor een siergazon worden vaan roodzwenkgras en struisgras gebruikt. Voor een speelgazon is juist mengsel van een veldbeemdgras en roodzwenkgras gebruikt. Het is dus nogal van belang om goed te beoordelen waarvoor he het gazon wil aanleggen en welk zadenmengsel dan het beste is.

Bron: tuinengras.nl

Tags: