Verlichting tips voor in en rondom het huis

Verlichting is belangrijk in en om het huis. Het is mogelijk om met verlichting veel te doen. Zo kunnen er in de tuin spotjes komen om de bomen te verlichten en andere zaken te highlighten. Het is ook mogelijk om in huis spotjes te gebruiken bij schilderijen, posters en in de juiste hoeken van de kamer. Het is belangrijk om met de verlichting helderheid te krijgen, sfeer en accenten. Het zijn de drie basisbronnen en redenen om verlichting te krijgen. Een ledstrip profiel kan een goede soort verlichting zijn om één van deze doelen te verwezenlijken.

De soorten verlichting

De verlichtingsbronnen zijn in drie categorieën in te delen. Het gaat om accentverlichting voor de plekken voor wat extra licht. Een leeslamp in een hoek waar je graag zit, een spotje om de krant te lezen of om een schilderij, foto of poster meer accent te geven. Een bureaulamp is ook een goed voorbeeld. Sfeerverlichting is ook een categorie. Het is de plek om meer sfeer in een ruimte te krijgen. Denk aan een mooie tafellamp op een dressoir of een uplight in een donkere hoek van de kamer. Led lampen en spaarlampen kunnen hierbij helpen om ze energiezuinig te houden. Dan is er nog de basisverlichting. Het zijn de lampen om in één keer de hele ruimte goed te verlichten. Het gaat hier om de hoofdverlichting in alle ruimten.

Buitenverlichting

Wanneer je een tuin hebt is het goed om hier een grote lamp te hebben om alles goed te verlichten. Bijvoorbeeld wanneer je thuis komt en de fiets weg wilt zetten. Ook is het goed om sfeerverlichting te hebben in de tuin om gezellig buiten te kunnen zitten. Daarnaast is er in de tuin ook ruimte voor accentverlichting als het gaat om een mooie plant, vijver of bijvoorbeeld een groot beeld in de tuin.
Tags: