Tegenwoordig behoren rookmelders vrijwel altijd tot de standaard veiligheidsvoorzieningen van een woning. We begrijpen namelijk allemaal wel het belang van een aantal goed werkende rookmelders binnenshuis. Dit gezegd hebbende hebben traditionele rookmelders vaak wel een aantal tekortkomingen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een akoestisch alarm, maar wat gebeurt er als er niemand thuis is? Lees hier meer over hoe slimme rookmelders je hierbij kunnen helpen.
Soorten rookmelders
Over het algemeen bestaan er twee verschillende soorten rookmelders: de ionisatiedetector en de foto-elektrische detector. De ionisatiedetector heeft een kamer met een kleine hoeveelheid radioactief materiaal en twee elektroden erin. Deze produceren een constante stroom tussen de elektroden. Wanneer er rook in deze kamer komt, wordt de ionisatie en daarmee de stroom tussen de elektroden verstoort. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de rookmelder afgaat.
De foto-elektrische rookmelder maakt gebruik van een luchtstraal die van de ene naar de andere kant in de kamer gaat. Wanneer er rook in de kamer komt, wordt deze lichtstraal onderbroken. Dit zorgt ervoor dat de lichtstraal weerkaatst wordt op een ander compartiment in de rookmelder. Ook hier zorgt de onderbreking ervoor dat het alarm afgaat.
De slimme rookmelder
Wanneer een slimme rookmelder de aanwezigheid van rook detecteert, kan het apparaat dit communiceren met het gehele huisbeveiligingssysteem. Door gebruik te maken van technologie kan de huiseigenaar hierdoor snel op de hoogte worden gebracht op zijn of haar mobiele telefoon. Zo kunnen zij op afstand deze mogelijke noodsituatie volgen, meldingen ontvangen, verbinding maken met andere huisapparaten en op afstand het alarm uitschakelen.
Voordelen slimme rookmelder
- Geen vals alarm
Je kan met een slimme rookmelder de gevoeligheid van de sensor aanpassen. Dit is handig als je er bijvoorbeeld ook een in de keuken wil ophangen. Door de sensor minder gevoelig te maken, voorkom je onnodig irritante alarmen.
- Extra veiligheid
Er bestaan slimme rookmelders die niet alleen rook detecteren maar ook temperatuur. Dit zorgt voor meer veiligheid aangezien sommige materialen branden zonder rook te produceren.
- Op afstand reageren
Sommige rookmelders kunnen verbonden worden met de wifi verbinding. Zo kan je op afstand al een aantal acties ondernemen zoals: deuren ontgrendelen en de brandweer bellen. Dit kan allemaal door gebruik te maken van je smartphone of tablet.
Al deze voordelen van slimme rookmelders komen helaas niet zonder compromis. Slimme rookmelders kosten relatief wel iets meer dan de traditionele varianten. Denk daarom eerst goed na over wat je precies met een rookmelder wilt kunnen, voordat je er een aanschaft.