Waarom kiezen voor een houten vloer?

houten vloer

Lees hier over de voordelen van een houten vloer uit Boxtel t.o.v. andere vloeren. Er zijn veel prachtige vloeren met houtdessin te verkrijgen zoals laminaat en PVC. Maar toch heeft een houten vloer meer te bieden. In deze tekst het antwoord op de vraag: waarom zou ik kiezen voor een houten vloer?

De vloer wordt alleen maar mooier

Een laminaatvloer, mits netjes gelegd, is zolang hij nieuw is, mooi om te zien. Door de jaren wordt de vloer er niet mooier op. De bovenlaag wordt dof, en na tien jaar kan zelfs het MDF er doorheen komen. 

Daarentegen gaat een houten vloer naar verloop van tijd juist leven, de vloer wordt door de jaren eigenlijk alleen maar mooier. Hiervan zijn tal van voorbeelden. Bijvoorbeeld in de horeca, in een bruine kroeg. Daar ligt vaak een houten vloer. Let er eens op hoe mooi de vloer ingesleten kan zijn bij de deur en waar de loop is. Vooral als die vloer er al zeker vijftig jaar ligt is het een prachtig schouwspel.

Een houten vloer is goed te onderhouden

Andere vloeren met houtdessin zijn lastig te onderhouden. Je kan de bovenlaag van een PVC of laminaatvloer met houtdessin niet zo makkelijk opknappen. Een houten vloer is makkelijk te renoveren. Je huurt een parketschuurmachine en een schuurmachine voor de kanten. Daarna stofzuigen en opnieuw aflakken met parketlak en je bent klaar. 

Het hangt er vanaf hoe intensief de vloer belopen wordt, maar ga er maar vanuit dat je voor minstens vijftien jaar klaar bent. Het onderhoud betreft dan alleen nog het schoonmaken door te stofzuigen en te dweilen.

Een houten vloer is uiterst duurzaam

Het was al duidelijk geworden dat een echte houten vloer veel langer meegaat dan vloeren met houtdessin. Wat nog niet vermeld is, is dat een houten vloer eeuwenlang kan meegaan. Vaak liggen houten vloeren in molens en kastelen er al vanaf de bouw in. Meestal is het bouwjaar van zo’n object bekend, en kun je op die manier uitrekenen hoeveel jaar de vloer er al ligt. 

Duurzaamheid is in feite het antwoord op de vraag, waarom zou ik kiezen voor een houten vloer? Die duurzaamheid maakt de vloer in feite voordelig. Om de tien jaar een andere laminaatvloer leggen (met de bijkomstigheid dat die naar verloop van tijd minder mooi wordt) kost ook veel geld. Neem een houten vloer en je bent in één keer klaar. Het meest duurzame is natuurlijk een houten vloer van een harde houtsoort zoals eikenhout. Dat is wel een hele investering, maar je bent klaar voor het leven en het is verchrikkelijk mooi. Daarom zou ik kiezen voor een houten vloer.

Tags: