Wat is de waarde van mijn woning?

huis kopen

Veel mensen weten niet goed wat de waarde van hun woning precies is. Dat is logisch aangezien de prijzen van woningen erg snel veranderen. Door de snel veranderende woningmarkt, is het erg lastig om een reële inschatting te maken van de prijs van je woning. Er zijn verschillende manieren om daarachter te komen. Zo is het mogelijk om bij het kadaster een kadastrale kaart aan te vragen. Op zo’n kaart staat allerlei nuttige informatie over jouw huis. Door deze kaart aan te vragen krijg je dus een hoop duidelijkheid over onder andere de waarde van jouw huis. 

Moeilijk om een inschatting te maken van de waarde

Het is ontzettend lastig om een goede inschatting te maken van de waarde van jouw koopwoning. Er zijn vaak veel factoren die meespelen in het bepalen van de waarde van jouw huis. Dit komt onder andere omdat de prijs waarvoor je de woning gekocht hebt nu totaal niet meer relevant is. Als je tien jaar geleden een huis kocht voor tweeënhalve ton kreeg je een heel ander huis dan wanneer je vandaag de dag hetzelfde besteed aan een woning. Het is natuurlijk normaal dat de prijzen van bepaalde producten variëren door de jaren heen, maar de laatste jaren zijn de prijzen echt de lucht in gegaan. Hierdoor zal de waarde van jouw woning waarschijnlijk een stuk hoger zijn dan het bedrag waarvoor je de woning hebt gekocht. Dit kan voordelig zijn als je jouw woning wilt verkopen om kleiner te gaan wonen. Vaak wordt gedacht dat het slim is om nu een huis te verkopen omdat de prijzen hoog liggen maar dat kan verkeerd uitpakken. Als je een woning verkoopt en je wilt gelijk een nieuwe kopen heb je niets aan de ‘winst’ die je hebt gemaakt. Je zult dan een gelijkwaardige woning krijgen voor hetzelfde bedrag. 

Veranderingen in prijs

Door de jaren heen kan de waarde van een woning veranderen. Dit heeft niet alleen met de veranderende woningmarkt te maken, maar ook met veranderingen aan het huis. Als je bijvoorbeeld een verbouwing hebt gedaan kan dat de waarde van het huis enorm doen stijgen. Door zo’n verbouwing wordt er namelijk meer woonruimte gecreëerd. Dat doet de waarde van een huis natuurlijk direct stijgen. Ook veranderingen aan het interieur kunnen invloed hebben op de waarde van een woning. Door bijvoorbeeld meer stijl aan te brengen in de woning kun je ervoor zorgen dat jouw woning flink in waarde stijgt. Veranderingen aan een huis kunnen ook een negatieve invloed hebben op de waarde van een huis. Als je bijvoorbeeld nooit iets hebt veranderd aan het huis waar je al een jaar of tien woont is de kans groot dat de waarde van het huis gedaald is. Voordat je jouw huis te koop aanbiedt is het slim om te kijken wat voor relatief kleine dingen je kunt veranderen waardoor het huis aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Daardoor vergroot je de kans dat iemand een aannemelijk bod zal doen op jouw woning.

Tags: