Wat je moet weten wanneer je zonnepanelen gaat kopen

  • Home
  • Tuin
  • Wat je moet weten wanneer je zonnepanelen gaat kopen

Zelf jouw eigen energie opwekken met zonnepanelen is tegenwoordig steeds eenvoudiger. Door de vergevorderde ontwikkelingen in deze technologie is toegankelijk geworden om zonnepanelen te kopen die betaalbaar zijn en die jouw energiegebruik sterk verduurzamen. De zon is namelijk een onuitputtelijke bron van energie en tegenwoordig wordt het erg aantrekkelijk gemaakt om daar gebruik van te maken. Wanneer je zonnepanelen gaat kopen is het echter wel belangrijk om een aantal belangrijke details goed op je netvlies te hebben.

Zonnepanelen kopen doe je met de juiste kennis

Voorafgaand aan de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te bepalen wat je met deze opgewekte energie wilt gaan doen. Wil je jouw woning van stroom laten voorzien, of wil je ook gebruik maken van bijvoorbeeld water dat wordt opgewarmd door de zonnepanelen. In dat geval is een zonneboiler een interessante optie om te onderzoeken. Een ander, niet onbelangrijk punt is het onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen mag op de plek waar jij dat wilt. In de meeste gevallen hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden.

Ga je echter zonnepanelen kopen om deze te plaatsen op het dak van een monument of een pand dat gezichtsbepalend is, dan loont het altijd de moeite om even navraag te doen bij jouw gemeente of dat mag. En als je dan toch bezig bent, dan kan het ook interessant zijn om na te gaan of de plaatsing van de zonnepanelen nog voordeliger kan. Zo is de btw van de aanschaf en installatie van de panelen terug te vragen bij de Belastingdienst. De aanschaf van zonnepanelen is namelijk niet goedkoop, maar dankzij deze btw-regeling en de lagere energierekeningen die je tegemoet kunt zien, verdienen de zonnepanelen zich al snel terug.

Zelf energieleverancier worden

Een ander bijkomend voordeel van het kopen van zonnepanelen is dat het teveel aan stroom dat wordt opgewekt kan worden geleverd aan het elektriciteitsnet. Deze geleverde stroom wordt verrekend met jouw energierekening. Dit kan zelfs zo ver oplopen dat er meer stroom wordt opgewekt dan je afneemt van jouw energieleverancier. Ook hier zijn aantrekkelijke regelingen voor. Zonnepanelen zijn tegenwoordig van hoogwaardige kwaliteit. Verdiep je daarom vooral in het installeren van de panelen, hoe je dit moet doen op de door jou gekozen locatie. Let er ook op of de panelen voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen en welke garantie je krijgt. Een goede voorbereiding is voor de aanschaf van zonnepanelen dan ook erg belangrijk.

Tags: