Wat te doen als je riool verstopt zit?

Wat te doen als je riool verstopt zit?

Als je riool verstopt zit is dat geen pretje. Het gebeurt van de een op de andere dag en je kunt het toilet niet meer doorspoelen of er komt ineens geen water meer uit de kraan. In de meeste huishoudens komt een rioolverstopping wel eens voor. In Amsterdam spoelen we gemiddeld zo’n 150.000 liter afvalwater door de afvoer. Door dit afvalwater kan na verloop van tijd een verstopping ontstaan. Wat kun je doen als je riool verstopt zit? We geven je hier de beste tips. 

Oorzaak van de verstopping

De oorzaak van een verstopping in het riool kan vele oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak het doorspoelen van vast stoffen zoals babydoekjes, haar, maandverband, plastic en vetten zoals olie. Gezamenlijk kunnen deze stoffen makkelijk een verstopping veroorzaken. Je kunt proberen het riool weer vrij te maken met een ontstopper. Door het vacuüm trekken komt het vuil los zodat je deze makkelijk kunt wegspoelen. 

Milieuvriendelijk ontstoppen 

Als het gebruiken van een rubberen ontstopper niet werkt, kun je proberen om het riool op een andere manier te ontstoppen. Je kunt dit proberen met een vloeistof die de buizen schoonmaakt. Doe dit wel op een milieuvriendelijke manier. Gebruik bijvoorbeeld kokend sodawater, azijn of alleen kokend water. Door kokend water door de leidingen te gieten zal een obstructie zoals een vetophoping geleidelijk wegsmelten en hiermee zal de verstopping verdwijnen. Lukt dit niet, probeer het dan met soda en azijn. Giet eerst soda door de afvoer en giet daarna de azijn er voorzichtig bij. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie, waardoor het gaat borrelen en pruttelen. Laat het een kwartiertje inwerken en spoel het weg met kokend water.

Rioolservice inschakelen

Hebben deze tips niet geholpen en is er sprake van een groter probleem? Dan zal je een rioolservice moeten inschakelen. Zij kunnen je riool ontstoppen in Amsterdam. Een rioolservice beschikt over het juiste materiaal en de juiste ervaring om het probleem te lokaliseren en te inspecteren en het hierna op te lossen door het riool te reinigen of in het ergste geval het vervangen van de afvoerleidingen. Een rioolservice is meestal snel ter plaatse om het probleem te verhelpen.