Zelf je gietvloer leggen

https://www.epoxywinkel.be/media/amasty/blog/cache/B/l/1260/450/Blogheaders_8_.png

Steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer. Een gietvloer is een veelzijdige vloer die past binnen ieder interieur. Een gietvloer kun je zelf leggen of laten leggen. Het voordeel van zelf leggen is dat je behoorlijk wat geld kunt besparen. Het nadeel is dat het veel tijd kost en dat het specialistisch werk is. In dit artikel bekijken we hoe je zelf een gietvloer kunt leggen. 

Welke gietvloer kies je?

Bepaal eerst welke gietvloer je wilt leggen. Er zijn meerdere soorten op de markt. De meest gebruikte gietvloeren zijn polyurethaan en epoxyvloeren. Beiden met ieder hun specifieke eigenschappen. Onderzoek van te voren welke geschikt voor jouw huis zijn. De verschillende soorten gietvloeren kun je bekijken in de Epoxy winkel. 

Vloer egaliseren

Als je de materialen in huis hebt, is het eerst van belang om de ondergrond waarop je de vloer gaat aanbrengen helemaal schoon, glad en geëgaliseerd is. Als er onregelmatigheden in je gietvloer zitten kunnen er sneller scheuren in de vloer ontstaan. De vloer goed opschuren is dus het belangrijkste advies.  

Primerlaag aanbrengen

Het is belangrijk dat de gietvloer een goede hechting heeft op de ondervloer. Daarom moet er eerst een primerlaag worden aangebracht. Een primerlaag zorgt voor de verbinding met de gietvloer en een goede hechting met de ondervloer. Kijk op de verpakking hoe je de primerlaag moet aanbrengen. 

Egalisatielaag aanbrengen

Als de ondergrond niet helemaal vlak is kun je het beste een egalisatielaag aanbrengen. De egalisatielaag nivelleert de vloer, waardoor deze spiegelglad wordt. Is je vloer al vlak, dan kun je deze stap overslaan. Je gietvloer leggen op een ondervloer die niet vlak is kan resulteren in scheuren, breng bij enige twijfel dus toch de egalisatielaag aan. 

De gietvloer aanleggen

Nu is het tijd om de gietvloer zelf aan te brengen. De vloer breng je aan met een trekspatel. Vergeet hierbij ook de hoeken van de vloer niet. Ga vervolgens met een vloerroller over het materiaal heen om het goed aan te persen zodat er een glad geheel ontstaat. het aanbrengen kun je het beste met twee personen doen. 

Toplaag aanbrengen

Na het aanbrengen van de gietvloer als deze droog is, is het tijd voor de toplaag. Er zijn verschillende toplagen voor een gietvloer. Deze zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. De toplaag is UV bestendig, waardoor de vloer niet kan verkleuren onder invloed van zonlicht. Laat de toplagen goed drogen voordat je de vloer belast.