Zo onderhoud je het gazon!

  • Tuin
  • 18 augustus 2021
Zo onderhoud je het gazon!

Een gazon in de tuin voegt veel toe aan de sfeer en de tuin kan dan als een verlengde van de woonkamer worden gezien. Wel moet het gazon er dan natuurlijk tiptop bij liggen! Om een net gazon te bewerkstelligen, zijn een aantal zaken van belang. Je moet bijvoorbeeld niet terugdeinzen voor onderhoudswerkzaamheden. Ben je benieuwd wat je allemaal moet doen om een net gazon te bereiken? Lees dan snel verder, want hieronder geven we een aantal handige tips voor het onderhouden van je tuin!

Gazon bemesten

Geloof het of niet, maar er zijn mensen die echt denken dat gras niet bemest hoeft te worden. Dit is echter helemaal niet waar! Gras wordt een stuk groener, voller en gezonder als je mest gebruikt, dus het is zeker belangrijk om te bemesten als je een gazon fraai wilt houden. Als het gras bemest is, wordt het bovendien een stuk sterker en kan het dus ook een stuk beter tegen verschillende weersomstandigheden. Het gras herstelt dan beter na een koude periode. Ook verklein je met bemesting de kans op mos en onkruid en dat is uiteraard ook belangrijk als je een mooi gazon wilt bewerkstelligen. 

Wanneer gazon bemesten?

Meststof is in de lente, zomer en herfst te gebruiken. Wel verschilt het per seizoen hoeveel je precies nodig hebt. In de lente en herfst heb je twee keer zoveel mest nodig dan in de zomer. Het moment waarop het gras er minder gezond uit begint te zien, is het beste moment om te bemesten. Je moet er dan wel zeker van zijn dat het gebrek aan voedingsstoffen het probleem is. Een andere reden waarom gras er minder gezond uit begint te zien, is namelijk als er larven aanwezig zijn. Is dit het geval, dan moet je eerst van de larven afkomen en daarna pas bemesten.

Kale plekjes opnieuw inzaaien

Kale plekken maken een gazon een stuk minder fraai. Heb je dus te maken met kale plekken, dan is het belangrijk dat je stappen onderneemt om deze weg te werken. Allereerst moet je de oorzaak van het probleem achterhalen. Zijn de kale plekken ontstaan doordat er te lang een bepaald object op heeft gestaan? Dan raden we aan om deze plek opnieuw in te zaaien.

Waar houd je rekening mee bij het opnieuw zaaien van het gazon?Besluit je om het gazon opnieuw te zaaien? Dan is het uiteraard van belang dat je het juiste graszaad koopt en gebruikt. Misschien heb je nog een extra zakje thuis liggen van de vorige zaaibeurt. Zorg er daarnaast voor dat de zaadjes goed in de grond zitten en dat ze voldoende water krijgen. De grond mag dus flink nat worden tijdens het sproeien, want dan is de kans het grootst dat de zaadjes zullen ontkiemen.

Tags: