De inflatie heeft ons allemaal hard geraakt. De koopkracht is flink onderuit gegaan. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat jij dit ook in de portemonnee hebt gemerkt. Kwam je vroeger makkelijk uit met je maandelijkse uitgaven, dan merk je nu dat het plotseling veel lastiger is om elke maand rond te komen. Laat staan dat er nog iets over is om te sparen.
Merk je dat je steeds vaker meer uitgeeft dan er binnenkomt? En ben je bang dat je je hierdoor uiteindelijk in de schulden zult storten? Of heb je juist een spaardoel en ga je die op deze manier nooit behalen? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Want geloof ons, ook in deze tijd zijn er manieren om maandelijks wat geld over te houden. Elke euro telt! Met de volgende drie tips gaat dit je zeker lukken.
1. Kijk huidige leningen na
Heb je door de jaren heen enkele leningen verzameld? Dan is dit waarschijnlijk een grote maandelijkse kostenpost. Misschien heb je zelfs al alle inzicht verloren. Want welke leningen lopen er eigenlijk nog? Hoeveel moet er nog afbetaald worden? Voor welke rentetarieven?
Daarom belangrijk om eerst eens na te kijken naar welke kredietverstrekkers er elke maand geld verdwijnt. Wellicht is een lening oversluiten ook een goed idee. Hierbij breng je alle leningen samen onder één kredietverstrekker door hier een groot bedrag te lenen en alle kleinere leningen af te lossen. Dit klinkt heel tegenstrijdig, maar kan veel financiële voordelen opleveren. Zo liggen de rentetarieven tegenwoordig erg laag. Zeker in vergelijking met enkele jaren geleden. Op die manier kun je dus maandelijks flink wat geld besparen, zonder iets anders te doen. Bovendien is het zo ook veel overzichtelijker omdat alles bij één kredietverstrekker loopt.
2. Zeg abonnementen op
Heb je inmiddels een overzicht gemaakt van alle inkomsten en uitgaven? Dan zie je wellicht ook dat er heel wat geld naar de abonnementsdiensten uit gaat. Denk maar eens aan streamingdiensten, kranten, tijdschriften, et cetera. Dit lijken kleine bedragen. Bij elkaar opgeteld is het echter een flink bedrag. Je kunt dan ook veel geld besparen door één of meerdere abonnementen op te zeggen.
Vraag je daarom bij elk abonnement goed af hoeveel je hier nou eigenlijk mee doet. Is het echt noodzakelijk om over zoveel abonnementsdiensten te beschikken? Kan je de krant eventueel ook online lezen? Kun je ook af met één streamingdienst? De kleine dingen kunnen al een heel groot verschil maken.
3. Een vast weekbedrag
Het overgrote deel van Nederland pint tegenwoordig overal. Dit werd ook gestimuleerd gedurende de coronacrisis. Hoewel dit voordelen biedt, zitten hier ook nadelen aan verbonden. Pinnen is immers veel minder tastbaar. Je doet het sneller. Hierdoor geef je ongemerkt meer uit dan mogelijk is. Merk jij dat je ook telkens meer uitgeeft dan je zou willen? Dan is het wellicht slim om wekelijks een vast bedrag te pinnen. Een vast bedrag waar je niet overheen kunt gaan. Laat je pinpasje voortaan thuis. Je zult zien dat je hier heel veel geld mee kunt besparen.