7 tips voor als je zonder overlast met een houtkachel wil stoken

  • DIY
  • 21 december 2022
  • Home
  • DIY
  • 7 tips voor als je zonder overlast met een houtkachel wil stoken

Nu de prijzen voor gas enorm zijn gestegen kijken veel mensen naar een alternatief om hun huis warm te stoken. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een houtkachel kiezen, want een houtkachel brengt niet alleen veel warmte maar ook veel sfeer met zich mee. Echter, als je niet goed stookt kunnen houtkachels ook overlast geven. Wij hebben 7 tips verzameld zodat je optimaal kunt genieten van de warmte van je houtkachel zonder overlast. 

Waarom is het zo belangrijk om goed te stoken met een houtkachel?

·      Voorkomt dat er schadelijke stoffen in huis terecht komen

·      Voorkomt brandgevaar

·      Reduceert overlast voor je buren

·      Langer stoken met dezelfde hoeveelheid hout

·      Mooie vlammen en weinig rookontwikkeling

Tip 1: Kies het juiste hout om te stoken

Om ervoor te zorgen dat je houtkachel zo veel mogelijk warmte genereert met zo min mogelijk overlast heb je de juiste brandstof nodig. Dit zijn de houtsoorten waarmee je het beste kunt stoken:

·      Berkenhout: brandt schoon, geeft veel warmte

·      Essenhout: brandt traag, geeft heldere vlammen

·      Beukenhout: brandt traag, geeft heldere vlammen

·      Eikenhout: brandt traag, veroorzaakt weinig rook 

Tip 2: Zorg dat het hout het juiste vochtpercentage heeft

Als je het goede soort hout in huis hebt gehaald is het belangrijk dat dit hout het juiste vochtpercentage heeft. Het vochtpercentage van stookhout moet rond de 15% liggen. Is het hout te nat dan brandt het niet goed en ontstaat er veel rook. 

Tip 3: Kijk naar het weer als je met hout wilt stoken

Kijk voordat je gaat stoken eerst wat de weersomstandigheden zijn. De rook die vrijkomt als je gaat stoken met een houtkachel is schadelijk voor de gezondheid. En als de weersomstandigheden niet goed zijn kan die rook in je huis terechtkomen. Met mist, windstilte en smog is het daarom af te raden om hout te stoken. 

Tip 4: Zorg dat je houtkachel een goed rendement oplevert

Het type houtkachel bepaalt hoeveel rendement je eruit kunt halen. Het rendement is van je houtkachel wordt bepaald door hoeveel calorieën in de brandstof de kachel kan omzetten in warmte. Een open haard heeft bijvoorbeeld een heel laag rendement, maar bij moderne houtkachels is het rendement 75% tot 90%. Controleer je houtkachel daarom regelmatig op eventuele scheuren en barsten, en maak de kachel regelmatig schoon voor een zo hoog mogelijk rendement.

Tip 5: Houd het rookkanaal goed schoon als je hout gaat stoken

Een goede conditie van het rookkanaal is erg belangrijk als je op hout wilt gaan stoken. Dat doe je door jaarlijks het rookkanaal schoon te laten vegen door een erkend bedrijf en in de gaten te houden of de schoorsteen nog goed trekt.

Tip 6: Plaats een goede schoorsteenkap of trekkap

Een schoorsteenkap is een constructie van metaal die boven de opening van je schoorsteenkanaal wordt geplaatst. De schoorsteenkap voorkomt dat er water of iets anders in het schoorsteenkanaal terecht kan komen, of dat er vogels een nest in de schoorsteen bouwen. Bovendien bevordert een goede schoorsteenkap de trekkracht en voorkomt het dat er vonken op je dak terechtkomen.

Tip 7: Smoor het vuur niet als je met hout stookt

Om zo veel mogelijk warmte te genereren moet je zorgen voor een volledige verbranding. Het is belangrijk dat het vuur voldoende zuurstof krijgt en niet gesmoord wordt. Dat doe je door de luchttoevoer goed te regelen. Als je begint met stoken dan zet je de schuif voor luchttoevoer volledig open. Hebben de houtblokken goed vlam gevat dan zet je de schuif op ongeveer 75%.