De ideale tuin voor de zomer!

De ideale tuin voor de zomer!

Hoe maak jij van de tuin bij je woning een ideale plek om de komende zomermaanden uit te rusten? In dit artikel vind je een aantal handige tips, die je hierbij kunnen helpen. Kijk ook eens naar de foto’s van andermans tuin op platforms als Pinterest en Instagram. Het biedt je inspiratie en laat je zien wat er mogelijk is. Een van de elementen die vrijwel zeker van pas komt in de tuin: een picknicktafel. Een picknicktafel neemt relatief weinig ruimte in, maar biedt wel voldoende plek om met het hele gezin te kunnen dineren of barbecueën op warme zomeravonden. In plaats van een picknicktafel zou je ook voor een comfortabele loungeset of bijvoorbeeld een ligstoel in de tuin kunnen kiezen. Vaak gaat men voor een combinatie van allebei. 

Voorkom een benauwde tuin door een gazon aan te leggen 

Een tuin kan zeker op warme dagen al snel benauwd worden. Dat geldt in het bijzonder voor de tuinen bij een tussenwoning in een grotere woonwijk. De warmte blijft hier hangen, doordat er nauwelijks wind door de tuinen waait. Steeds vaker kiezen woningbezitters voor een tuin met voornamelijk bestrating. Dat is zonde, want door een gazon aan te leggen houd je de tuin lekker koel in de zomer. Het verschil tussen gras en stenen zit in het feit, dat de stenen de warmte overdag opnemen en vasthouden. Niet voor niets vinden bijvoorbeeld honden het heerlijk om over het gazon te rollen op warme dagen. 

Geef de tuin kleur in de zomer met bloembakken 

Niet alleen is het aanleggen van een gazon interessant om de tuin koel te houden en kleur te geven; overweeg ook verschillende bloembakken. Je kunt de bloembakken op je terras plaatsen, maar leuker is het om een aantal tegels weg te halen om zo borders te creëren. Het hoeft je niet veel te kosten! Na het verwijderen van de tegels uit het terras kun je het zand weghalen en aarde in het gegraven gat storten. Nu is het enkel nog zaak om deze borders te vullen! Het alternatief is het creëren van een border met stapelstenen. Nadeel hiervan is dat het iets duurder is. Het voordeel is echter dat je geen zand hoeft weg te halen, mits de border hoog genoeg is. 

Leuke accessoires uitzoeken voor je tuin 

In de zomer wordt de tuin gezien als het verlengde van de woonkamer. Als je veel aandacht besteedt aan het interieur in huis, waarom zou je dat dan niet voor de tuin doen? Er zijn verschillende accessoires waarmee je de tuin verder aan kunt kleden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten verlichting. Je zou voor led spots in de borders van de tuin kunnen kiezen, een aantal lampjes aan de schutting hangen of bijvoorbeeld een lichtsnoer gebruiken. Het geeft de tuin zeker ’s avonds een sfeervolle uitstraling! Ook leuk is het gebruik van een buitenkleed, in dezelfde stijl als de accessoires binnen. Een buitenkleed kan buiten blijven liggen en breekt het soms ietwat saaie van het terras. 

Tip: om tot laat buiten te kunnen blijven zitten in de zomer loont het om een terrashaard of bijvoorbeeld een heater in de tuin te gebruiken.  

Tags: