Waarom het zinvol is om te kiezen voor een groendak

  • Home
  • Tuin
  • Waarom het zinvol is om te kiezen voor een groendak
Waarom het zinvol is om te kiezen voor een groendak

Of je nu op zoek bent naar nieuwe dakbedekking voor je carport, aanbouw of op zoek bent naar de juiste dakbedekking voor de blokhut die je in je tuin neer wilt gaan zetten, een groendak laten leggen is altijd een goed idee. Groene daken zijn namelijk ontzettend populair en dat is niet zomaar. Een groendak is tegenwoordig zelfs geschikt voor schuine daken. Natuurlijk is het leggen van zo’n dak op een plat dak een stuk eenvoudiger, maar alles is mogelijk. Een groendak is verkrijgbaar in twee verschillende soorten; een intensief dak en een extensief dak. Zo’n intensief dak kom je met name als daktuin in steden tegen. Een extensief dak heeft wat minder onderhoud nodig en is het meest voorkomende groene dak. Een groendak biedt je verschillende voordelen. 

Subsidiemogelijkheden 

Heb je bij Tuinenbuitenleven.com gelezen over groene daken en lijkt dit je wel wat? Weet dan dat je hier subsidie voor aan kunt vragen. Veel gemeenten moedigen namelijk het laten leggen van een groendak aan, waardoor zij voor het laten leggen van zo’n dak subsidiemogelijkheden bieden. Hoeveel dit precies is verschilt per gemeenten, maar het is zeker de moeite waard om jezelf hierin te verdiepen. Alle kleine beetjes helpen.

Neemt regenwater op

Regenwater kan steeds minder goed weg. Dit zie je met name in grote steden. Wanneer het veel heeft geregend raken riolen overbelast waardoor complete straten onderlopen. Een groendak neemt juist water op. Zo’n dak absorbeert regenwater en geeft dit vervolgens terug aan de atmosfeer wanneer het water verdampt. Daarnaast moet het regenwater bij een groendak eerst door verschillende lagen van het dak waardoor het geleidelijk het riool instroomt. Hierdoor raakt niet alleen het riool minder snel overbelast, maar is het water ook meteen gefilterd wanneer het in het riool terecht komt. 

Warmtewerend en isolerend

Een ander groot voordeel van een groendak, is dat zo’n dak een isolerende werking heeft en warmtewerend is. Wanneer je over zo’n dak beschikt heeft dit tijdens de warme zomermaanden een verkoelende werking. Daartegenover staat dat het tijdens de wintermaanden juist isolerend werkt. Door te kiezen voor een groendak wordt het dus eenvoudiger om de temperatuur in huis te reguleren. 

Onderhoudsarm 

Een groendak bestaat voornamelijk uit vetplantjes. Dit maakt dat zo’n dak vrijwel geheel onderhoudsarm is. Je hoeft alleen voordat de herfst begint het dak te snoeien. Het beste kun je dit eind september doen. Dan is namelijk het dak ver uitgebloeid. Mocht het gedurende een langere periode niet regenen, is het wel verstandig om een groendak zo nu en dan te vernevelen. Woon je in de stad? Creëer dan met behulp van een tuin een onderhoudsvrije tuin

Tags: