DIY: je nieuwe gasfornuis aansluiten

  • DIY
  • 25 maart 2019
  • Home
  • DIY
  • DIY: je nieuwe gasfornuis aansluiten

Mocht je het gasfornuis in huis willen vervangen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een loodgieter inschakelen om het gasfornuis te laten vervangen, je kunt dit aan de leverancier overlaten, enzovoorts. Ook kun je zelf een poging wagen om een nieuw gasfornuis aan te sluiten! Houd er hierbij wel rekening mee, dat dit niet geheel zonder risico is. Bij het aansluiten van een gasfornuis loop je mogelijk het risico op een lekkage rond de gasleidingen. Een lekkage ontstaat bijvoorbeeld, als het gasfornuis niet naadloos aangesloten zit op de gasleiding. In dit artikel vertellen we je er meer over, in samenwerking met een ervaren loodgieter.

Gasfornuis op de gasleidingen aansluiten

Deze professional geeft aan, dat het aansluiten van een gasfornuis voornamelijk lastig is door de koppeling met gasleidingen. Om die reden is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Zorg er eerst voor dat de gaskraan gesloten is, zodat er geen gas kan ontsnappen. Vervolgens sluit je de gasslang op het fornuis aan en draai je gasslang aan de graskraan. Het kan helpen om hierbij gebruik te maken van sop aan de binnenzijde van de gasslang. Ook vaseline kan hierbij van pas komen! Op deze manier schuift de gasslang makkelijker over de aansluiting heen.

Controleer de gasslang altijd op lekkages

Nadat je het gasfornuis op de gasleidingen hebt aangesloten, is het zaak deze te controleren op lekkages. Dit doe je door de gasslang in te smeren met sop. Op het moment dat er bubbeltjes op de gasslang ontstaan, duidt dit op een lekkage. Het is in zo’n geval noodzakelijk de gasslang te ontkoppelen en deze opnieuw aan te sluiten of te vervangen. Mochten er geen bubbeltjes ontstaan, dan is het nieuwe fornuis zeer waarschijnlijk op de juiste wijze aangesloten.

Tip: hang een koolmonoxidemelder in ruimtes waar gas verbruikt wordt. Zo word je tijdig gewaarschuwd als er toch sprake blijkt te zijn van een lekkage.