Hoe beveilig ik mijn woning tegen brand? De beste adviezen lees je hier!

  • DIY
  • 25 januari 2021
  • Home
  • DIY
  • Hoe beveilig ik mijn woning tegen brand? De beste adviezen lees je hier!

Jaarlijks komen er in Nederland honderden woningbranden voor, die vaak relatief goed aflopen. Toch vallen er elk jaar tientallen doden en gewonden bij woningbranden. En natuurlijk veroorzaakt een woningbrand enorm veel schade. Redenen genoeg om je woning goed te beveiligen tegen het gevaar van brand. Maar op welke manieren kun je efficiënt aan brandpreventie doen?
Lees gauw verder en doe je voordeel met onze belangrijke adviezen om je woning te beschermen tegen brand!

Zorg voor een rookmelder op de juiste plek

Een van de belangrijkste maatregelen voor brandpreventie is het plaatsen van meerdere rookmelders in je woning. In een reguliere woning heb je op minstens elk verdieping een betrouwbare rookmelder nodig. Let er daarbij goed op welke plek je een rookmelder bevestigd. Rookmelders horen altijd hoog aan de muur, tegen het plafond aan te zitten. Dit omdat bij een brand de rook altijd naar boven trekt. Hang sowieso rookmelders op in de woonkamer, bij het trappenhuis, op de overloop van de eerste verdieping en op zolder. Dan weet je zeker dat je goed beschermd bent bij brand.

Een brandblusser als extra bescherming

Experts op het gebied van brandveiligheid adviseren ook om in je woning ten minste één brandblusser op te hangen. Een van de beste plekken om een brandblusser op te hangen is in of in de buurt van je slaapkamer. Als je slaapt en je door het rookmeldalarm wordt gewekt, kun je je namelijk met een blusser nog een weg naar raam of andere vluchtroute banen. Een of meerdere brandblussers mogen in het arsenaal van iemand die brandpreventie serieus neemt dan ook niet ontbreken.

Bespreek een ontsnappingsplan en oefen met je gezin

Het gezegde dat een goede voorbereiding het halve werk is, geldt zeker voor woningbranden. Zorgt daarom dat je iedereen in je gezin weet wat er gedaan moet worden als er een woningbrand uitbreekt. Door minstens één keer per jaar een evacuatie te oefenen, garandeer je dat iedereen in geval van brand weet wat er moet gebeuren om snel te ontsnappen. Zo kun je in een slaapkamer een touw aan de muur maken waarlangs naar beneden geklommen worden, door het raam, bij brand. Sommige mensen vinden dit overdreven, maar elk jaar, of tweemaal per jaar oefenen kan je leven dat van je gezin redden bij een echte brand.

Let goed op met roken & kaarsen in huis

Een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden is roken. Door ervoor te kiezen om niet binnen te roken, kun je het risico op brand al een stuk kleiner maken. Wil je toch per se in huis roken, rook dan zeker niet als je in bed ligt. Mocht je per ongeluk in slaap vallen, dan is er een grote kans op brand. Let verder in je woning ook goed op met brandende kaarsen. Zorg dat deze stabiel staan en niet in de buurt van gordijnen of ander brandbaar materiaal komen. Door goed op te letten, kan het risico op brand in je woning al een stuk verminderd worden.

Tags: