Je tuin optimaal benutten: zo doe je dat

  • Home
  • Tuin
  • Je tuin optimaal benutten: zo doe je dat
buitenverblijf

Heb je een mooie, grote tuin, dan wil je deze natuurlijk optimaal benutten. Niet alleen op die paar zeldzame dagen waarop de omstandigheden ideaal zijn. In Nederland is het aantal dagen dat het droog, zonnig, niet te warm, niet te koud en grotendeels windvrij zijn nu eenmaal vrij dun gezaaid. Het is zonde om op al die andere dagen eigenlijk niets aan je tuin te hebben. Daarom laten steeds meer mensen hun tuin zodanig aanpassen dat ze er nog veel meer van kunnen genieten.

Zon of schaduw: je moet kunnen kiezen

In een echt Nederlandse tuin is het belangrijk dat er altijd valt te kiezen tussen zon en schaduw. In het voorjaar of najaar, als de zon niet zo fel is, wil je graag een plekje in de zon om lekker te kunnen zitten. Zo krijg je het niet te koud en is het echt genieten. Midden in de zomer echter, snakken veel mensen vooral naar wat schaduw. In de volle zon wordt het dan al snel veel te warm, en loop je bovendien een grote kans om te verbranden. Voor dit soort dagen is het goed om ook een plek in de schaduw te hebben.

In sommige tuinen is dit van nature al het geval. Wanneer het ene deel van de tuin in de zon ligt, is er in het andere deel juist schaduw te vinden, en andersom. Dat is echter lang niet altijd het geval. Steeds meer mensen kiezen voor een overkapping om een beetje schaduw toch te kunnen garanderen. Kapschuren worden om deze reden ook steeds populairder. Aan een dergelijke schuur is een overkapping bevestigd, waaronder het heerlijk loungen is.

Bescherming tegen alle elementen

Naast de zon, zijn er nog meer factoren die het verblijf in de tuin lastiger kunnen maken. Harde wind bijvoorbeeld, of een lage temperatuur. Om echt het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten, is er meer nodig dan een overkapping. Je kunt hierbij denken aan een tuinkamer, een gesloten ruimte met veel glas. Het gevoel alsof je middenin je tuin zit, maar dan wel helemaal beschut. 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om in hun tuin een buitenverblijf te laten plaatsen. Zo worden huis en tuin steeds meer een geheel, en kun je altijd buiten zitten, ook op al die dagen waarop de omstandigheden helemaal niet zo ideaal zijn. Of je nu kies voor alleen een dak of een compleet afgesloten verblijf, je tuin wordt er altijd beter en een stuk meer weersbestendig van.

Tags: