Veilig bouwen? Op slotbouten vertrouwen!

  • DIY
  • 19 februari 2019
  • Home
  • DIY
  • Veilig bouwen? Op slotbouten vertrouwen!

Een steviger geheel van hout maken is niet mogelijk dan wanneer je slotbouten gebruikt. Lees hieronder alles over de onwrikbare bevestiging en de verschillende ondersoorten!

Komen je kinderen een speeltoestel of je vogels een eigen huisje te kort? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Zaag je eigen planken of koop kant en klare exemplaren in de bouwmarkt. Zodra al je onderdelen de juiste maat hebben, wordt het tijd om ze in elkaar te gaan zetten. Hiervoor kun je niet de eerste de beste accessoires gebruiken. Liever schroef je de boel stevig vast met slotbouten. Daar heb je vast al wel eens van gehoord. Maar wat zijn het precies en waarom zijn gewone bouten uit den boze?

Dat komt door de unieke structuur en werking van de onderdelen. De bovenkant heeft een glad en rond oppervlak; daar pal onder zit een vierkant gedeelte en daar weer onder de lange cilinder, waar ook schroefdraad aan bevestigd zit. Omdat het vierkante stuk precies past in een opening met dezelfde vorm en grootte, kunnen slotbouten niet meedraaien zodra je de meegeleverde bout aan schroeft. Zo zet je eenvoudig en helemaal zelf de meest betrouwbare en duurzame constructies in elkaar!

Verschillende soorten

Maak wel de juiste afweging als je slotbouten gaat kopen. Dit hangt er vooral van af waar je bouwsel komt te staan en of deze al dan niet naar binnen wordt gehaald wanneer je er geen gebruik van maakt.

Zo zijn er verzinkte bouten, de stevigste in zijn soort. Het enige nadeel is dat de zinklaag beschadigd kan raken en er vervolgens mogelijk roestvorming plaatsvindt. Door ze zo stevig mogelijk aan te draaien, maak je hier veel minder kans op. Voorkom echter wel dat je dan het hout kapot draait.

Verder kun je kiezen uit roestvrij stalen exemplaren, die van oxidatie geen enkele hinder ondervinden. Ze zijn echter niet zo stevig als hun verzinkte soortgenoten.

Tot slot willen we je graag op de boormaat per schroef wijzen. Gebruik altijd een boor die precies één millimeter dikker is dan de slotbout, die je natuurlijk voordelig bij Wovar bestelt.

Wovar

Bij Wovar vind je een groot assortiment aan schroeven, bouten en andere bevestigingsmaterialen. Zoals:

Tags: