Om je energieverbruik in huis te verlagen, kan het eens in de zoveel jaar zinvol zijn om de cv-ketel te vervangen. Over het algemeen gaat een cv-ketel tien tot vijftien jaar mee, waarna het voortdurend repareren hiervan niet langer rendabel is. Let wel, dit geldt alleen voor cv-ketels die jaarlijks of eens per twee jaar worden nagekeken op slijtage. Wij spraken met een ervaren CV expert, die ons meer kon vertellen over de laatste trends op het gebied van cv-ketels. Wat zijn momenteel de zuinigste ketels? Is het interessant om voor een nieuwe vorm van verwarming te kiezen? Enzovoorts.
Tip: maak ook een vergelijking van verschillende soorten radiatoren. Kies je voor een traditionele radiator aan de wand, of ga je voor vloerverwarming?
HR+-ketels en elektrische warmtepompen
Het goedkoopst ben je momenteel uit met een HR+-isolatieketel. Een HR+-isolatieketel biedt een hoger rendement dan een HR-ketel, maar is ook iets duurder. Op termijn loont dit echter, doordat je energieverbruik afneemt ten opzichte van het gebruik van een HR-ketel. De besparing die je hiermee doet, zorgt dat de extra investering in een HR+-isolatieketel al snel weer zal worden terugverdiend.
Een alternatief voor deze HR+-ketels is het gebruik van een elektrische warmtepomp. Het rendement van een elektrische warmtepomp is normaliter niet heel veel hoger dan die van een HR+-ketel. Een belangrijk verschil is echter, dat het verbruik van elektra steeds goedkoper wordt in verhouding tot het verbruik van gas. Dit zal in de komende jaren niet veranderen, zo verwacht men.
CV-ketels koppelen aan zonnepanelen
Om nog goedkoper uit te zijn, kan de combinatie van een elektrische warmtepomp met zonnepanelen interessant zijn. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen is toegenomen, terwijl de gemiddelde prijs hiervan daalde. Op deze manier wordt het steeds aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren. Zeker in combinatie met een zuinige cv-ketel in huis!