De Japanse duizendknoop komt meer en meer in het nieuws en dat is niet zo gek; deze plant staat bekend als zeer invasief en woekerend, waarmee andere planten in diens nabijheid geen schijn van kans hebben. Daar komt bij dat de Japanse duizendknoop overal doorheen en overheen kan groeien, waarmee hij zelfs voor beschadigingen in beton of steen kan zorgen. En dus is de bestrijding ervan een steeds grotere wens van menig tuinbezitter aan het worden.
De Japanse duizendknoop; de oorsprong
De naam zegt het al; de Japanse duizendknoop is niet een plant die van oorsprong in Europa groeit. Deze plant komt uit Japan en is halverwege de negentiende eeuw door een Duitse botanicus naar Europa gehaald. Vanaf dat moment begon de onstuitbare opmars van de Japanse duizendknoop, die moeiteloos over alles en iedereen heen begon te groeien. De woekerende eigenschappen van deze plant maken hem bijzonder moeilijk te bestrijden, maar wel tot een plant die je echt goed moet aanpakken als je wilt voorkomen dat je de controle verliest. Helaas voor menig tuinbezitter is de bestrijding moeizaam en tijdrovend, maar met behulp van een expert kom je vaak een heel eind.
De bestrijding
Een Japanse duizendknoop bestrijden in Friesland kan op allerlei manieren, maar de ene methode is doeltreffender dan de andere. Zo kan je de plant in z’n geheel uitgraven, in de hoop dat je hem hiermee verwijdert. Het probleem is echter, dat dit niet alleen een tijdrovende klus is, maar ook eentje zonder garantie op succes. Als er ook maar iets achterblijft in de grond, zal de Japanse duizendknoop zichzelf snel weer oprichten en teruggroeien. En dan hebben we het nog niet eens over het afval; dat moet apart van al het andere groenafval verwijderd worden, om te voorkomen dat het elders een probleem wordt. Het kleinste worteltje kan alweer zorgen voor een nieuwe opleving van de duizendknoop, dus het is dan ook aan te raden om de bestrijding over te laten aan een specialist.
Biologisch bestrijden
Een effectieve en biologisch verantwoorde manier om de Japanse duizendknoop aan te pakken, is het gebruikmaken van de bladvlo. Een bladvlo vreet de plant helemaal op en doet dit in een dermate hoog tempo, dat het teruggroeien te veel energie vergt van de duizendknoop. Na verloop van tijd zal je zien dat de plant afsterft en niet meer terugkeert, omdat het simpelweg niet op kan tegen het hoge tempo en de eetlust van de bladvlo.
Handmatig bestrijden
Je kan er ook voor kiezen om de duizendknoop handmatig te bestrijden. Dit doe je door de plant regelmatig helemaal af te maaien en het afval zorgvuldig te verwijderen. Doe je dit vaak en regelmatig genoeg, dan zal je zien dat de duizendknoop na verloop van tijd niet meer terugkeert. Ook het volledig afdekken van de plant is een prima bestrijdingswijze, al vergt dit flink wat geduld en precisie. Er mag geen strookje zonlicht bij de plant komen en dit moet gedurende een lange periode volgehouden worden. Ook hierbij zal je uiteindelijk zien dat de duizendknoop de geest geeft.