Vijver en onderhoud: waar moet ik op letten?

  • Home
  • Tuin
  • Vijver en onderhoud: waar moet ik op letten?
Vijver

Hygiëne in en rond de oase in jouw tuin is van groot belang als je een gezonde leefomgeving voor planten en vissen wilt creëren en behouden. Daarom vertellen we je graag wat je zelf kunt bijdragen aan de best mogelijke zorg voor je vijver!

Vijverpomp

In een vijver brengt stilstaand water grote risico’s met zich mee. Diverse afvalproducten, waaronder zwavelverbindingen, ammoniak, methaan en nitraat, kunnen zich hierin namelijk goed verspreiden. Een vijverpomp zorgt voor watercirculatie en daarmee dat deze afvalstoffen sneller aan de lucht worden afgegeven.

Voor een degelijke plantengroei in je vijver, alsmede een gezond bacterieleven Zuurstof en CO² zijn dan weer essentieel. De watercirculatie die door een vijverpomp ontstaat, zorgt ervoor dat je vijverwater deze gassen sneller opnemen. Dankzij dit apparaat kan je vijver dus beter ‘ademen’. Ook dient de pomp als aandrijving voor andere belangrijke hulpmiddelen die je vijver helpen gezond te houden, zoals de diverse filters die je hiervoor kunt toepassen.

Vijverfilter

Helder water is belangrijk voor een gezonde vijver. Dankzij een degelijk vijverfilter vindt er zogeheten biologische zuivering plaats. Het filter zit barstensvol biologische bacteriën die ervoor zorgen dat afvaldeeltjes in CO² worden omgezet. Dit zorgt ervoor dat je zuurstofplanten kunnen groeien. EN die groei is weer essentieel om troebel water te voorkomen!

UVC-filter

Zweefalgen krijgen geen kans om de biologische balans van je vijver te verstoren als je een UVC-filter gebruikt. In dit apparaat is een UVC-lamp ingebouwd. De straling die hiervan afkomstig is, doodt alle zweefalgen in je vijver. Soms is dit filter al in een standaard vijverfilter ingebouwd.

Meerkamerfilter

Het zogeheten meerkamerfilter is zeer aan te raden voor grotere vijvers waarin een aanzienlijke productie van organisch afval plaatsvindt. Ook als je er koikarpers houdt, doe je er zeer verstandig aan om zo’n apparaat aan te schaffen. Naast een biologische zuivering verzorgt deze namelijk ook mechanische filtering, wat inhoudt dat er afval uit het water wordt gehaald. De naam van dit filter is gebaseerd op het feit dat deze voor ieder type afval een eigen kamer heeft.

Skimmer

Behalve in zul je ook op het water verschillende soorten afval aantreffen. Denk hierbij aan blaadjes, takjes en ander drijvend vuil, biologisch of niet.

Een skimmer is een filter dat al dit afval aantrekt en afvoert. Er zijn zowel aan de wand gemonteerde als drijvende varianten van verkrijgbaar. In verreweg de meeste gevallen zijn skimmers voorzien van een eigen pomp en worden daarom niet op de hoofd vijverpomp aangesloten. Kies altijd voor een exemplaar met een laag energieverbruik, aangezien de skimmer vierentwintig uur per dag aan dient te staan.

Vijverstofzuiger

Ondanks al je inspanningen kan er altijd afval op de bodem van je vijver terecht komen. Zelfs biologisch vuil kan in zo’n geval hinderlijk zijn. Rottende bladeren kunnen schadelijke stoffen afgeven aan het water. Door periodiek je vijver te reinigen met een vijverstofzuiger maak je eenvoudig en effectief de bodem van je oase schoon.

Door één of meerdere van bovenstaande hulpmiddelen aan te schaffen, help je het leven in en rond je vijver gezond te houden en te bloeien als nooit tevoren!

Tags: