Wat is een percolator en wat voor koffie moet je hiervoor gebruiken?

  • Home
  • Keuken
  • Wat is een percolator en wat voor koffie moet je hiervoor gebruiken?

Als je op deze blog bent beland, is het duidelijk dat je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een percolator. Maar wat is een percolator nou eigenlijk? En wat voor koffie heb je voor een percolator nodig? In deze blog probeer ik je wegwijs te maken in de wereld van een percolator.

Wat is een percolator?

Een percolator is een keukenapparaat waarmee je espresso kunt zetten. Een percolator is eigenlijk al een heel oud apparaat. In de jaren 50 en 60 was het apparaat gigantisch populair, maar kende een daling van de populariteit in de jaren 70. Dit kwam door de opkomst van snelfilters, capsules en koffiepads. Al deze manieren zijn vele malen sneller dan de percolator. Echter, met een percolator verzeker je dat je verse koffie hebt en van een heerlijke espresso kunt genieten.

Wat voor koffie moet je gebruiken bij een percolator?

In tegenstelling tot de pads en capsules heb je bij een percolator een ruime keuze aan ruwe en onbewerkte koffie. Het mooie van espresso zetten met een percolator is dat je zelf bepaalt hoe je je espresso drinkt. Als je zin hebt in een sterke espresso, is dat zo geregeld! Veel espressomaling in de supermarkt zijn bedoeld voor espressomachines, deze zijn veel te fijn voor een percolator. Een espressomachine werkt met een hoge druk en heeft daarom een fijne maling nodig. Voor een percolator heb je mokamaling nodig. Deze is een stuk grover dan de espressomaling voor machines. Vaak staat er ook wel een percolator op de verpakking. Tegenwoordig kun je ook voldoende vanaf internet halen en kan je zelfs je koffie uit het buitenland halen als daar een brede keuze aanwezig is.

Waar moet je nog meer op letten?

Er is ook nog een belangrijk verschil tussen het type percolator dat je nodig hebt. Zo kan je een percolator hebben voor het gasfornuis, maar ook voor inductie. Let dus goed op bij het kopen van een percolator of hij geschikt is voor het gasfornuis of voor inductie. Dat scheelt weer een hele hoop gedoe als je achteraf er nog achterkomt dat je eigenlijk de verkeerde percolator hebt gekocht.

Tags: