Zomer in de bol? Tijd voor alcohol!

In ieder jaargetijde past weer een andere drank die perfect aansluit op het klimaat. Bovendien kies je een drank die een seizoensgebonden maaltijd nog lekkerder maakt! Zo zal menig wijnliefhebber in de ene periode meer zin hebben in rood dan in wit en in andere jaargetijden is dat misschien precies andersom. En tijdens dat seizoen smaakt de ene wijn beter bij een kabeljauw of biefstuk dan de andere. Natuurlijk hangt dat mede van persoonlijke smaak af maar toch willen we je graag op weg helpen om elke seizoen weer de beste combinaties te ontdekken van spijzen en dranken.

Zomer

Laten we meteen bij het populairste seizoen beginnen. In het hoogseizoen is een heerlijk wit wijntje niet te versmaden. Wat te denken van de frisse smaken die aan sorbet doen denken van een Moscato? Onder andere het merk Jacob’s Creek uit Australië is hiervoor erg aan te bevelen. De perfecte smaaksensatie creëer je door pittige gerechten af te tekenen tegen een gekoelde witte wijn. Ook met salades zijn Moscato’s perfect te verzoenen. Haal het beste uit de zomer door de ideale wijn te combineren met jouw culinaire hoogstandjes!

Herfst

Hoewel de zon zich in de wat meer gure perioden van het jaar nauwelijks laat zien, wordt gezelligheid er niet minder op. En bij deze gezelligheid hoort wijn! Bijvoorbeeld een donkerrode Cabernet Sauvignon. De druiven worden, net als die van de Merlot, in de Bordeauxstreek gekweekt. Deze kruidige wijn, waarin altijd een hint van zwarte bessen in terug te vinden is, past perfect bij een kaasplankje. Bovendien smaakt iedere rollade een stuk beter als er een glas Cabernet Sauvignon bij geserveerd wordt.

Winter

Het verlangen naar de zomer wordt in de koudste periode van het jaar wel érg groot. Nou ja, niet getreurd. De zon komt wel weer terug. In de tussentijd kun je tijdens de koudere dagen genieten van een krachtige rode wijn. Bijvoorbeeld de Franse Pinot Noir, die zijn oorsprong vindt in Bourgondië. De basis van deze lichtrood gekleurde wijn is een donkerblauwe druif die buiten deze streek moeilijk te kweken is. Zodra de buitenwereld wit kleurt en er rond het einde van de decemberdagen traditioneel kalkoen of kip geserveerd wordt, blijft de Pinot Noir een favoriet. Proost!

Lente

Zie je wel? De wereld begint een nieuw leven en neemt een flinke aanloop naar de zomer. Dat moet gevierd worden! Waarom niet toasten met een frisse witte wijn? Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc. Let wel, de afkomst van de wijn is van invloed op de smaak. Zo is een variant uit de Loire streek licht en elegant op je tong maar zul je merken dat een glas met druivennat uit Nieuw-Zeeland juist veel intenser is. Door de krachtige smaak is de wijn heerlijk om te serveren bij borrelhapjes met olijven en pittige gerechten. En intussen maar wachten op die zomer!

Voor elk een kelk

Voor rode wijnen heb je een breed en rond glas nodig om deze goed zuurstof op te laten nemen, terwijl witte wijn beter wordt met een kleinere kelk. En champagne moet goed kunnen bruisen in een speciaal smal en hoog kristalglas. Ga dus goed na welk glas je nodig hebt voor welke wijn. Gelukkig heeft het Duitse kwaliteitsmerk Schott Zwiesel voor iedere gelegenheid het geschikte glasservies. Voor het serveren van wijnen, champagnes, whisky’s en longdrinks in stijl is bijvoorbeeld de Vina lijn sterk aan te bevelen.

Op je gezondheid dan maar!

Tags: