Dit is waarom je je thuis zo thuis voelt!

Slapen

Wonen in stijl zegt eigenlijk al genoeg. Je interieur moet er mooi uitzien en het liefst ook nog eens goed bij elkaar passen. Maar dat betekent niet dat het alleen maar om stijl hoeft te gaan. Je huis, blijft immers je huis en daar moet je je thuis voelen!

Thuis is waar jij je op je gemak voelt, een plek waar je veilig bent en gewoon lekker ‘jezelf’ kan zijn. Dat komt omdat een ‘happy home’ je voorziet van alle basisbehoeftes die ome Maslow in zijn piramide heeft gezet. Zo geeft je huis je lichamelijk behoeften, veiligheid en zekerheid, behoefte aan sociaal contact, erkenning en zelfrealisatie! Dat zijn wel een paar fancy woorden maar wat betekent het nou?

Lichamelijke behoeften

Dit kan worden samengevat als basisbehoefte. Hieronder vallen de behoefte aan slaap, voedsel, drinken en je ontlasting doen. Maar daar houdt het niet op! Zo horen sport en comfort en zelfs seks bij je basisbehoeften. Deze behoefte

Veiligheid, zekerheid en sociale contacten

Dit spreekt wel voor zich. Je huis moet je natuurlijk wel veiligheid bieden. Zo ben je veilig tegen weersomstandigheden en ‘gevaren’. Een thuis hebben of je thuis voelen kan ook versterkt worden met de sociale contacten die er woonachtig zijn. Dit kunnen familieleden zijn zoals je man, vrouw, kinderen, zussen, broers etc. maar ook dieren! Een huis vol met geliefden werkt misschien wel het beste om je thuis te voelen.

Erkenning en zelfrealisatie

Om toch nog de terugkoppeling te maken naar ‘woneninstijl’ is hier het stukje erkenning en zelfrealisatie. Dit zie je veel terug in je eigen huis. Want het zegt natuurlijk veel over hoe je als persoon bent. Het meubilair, de kleuren, de foto’s zeggen al heel veel over een persoon. Zo is een huis waar jij je fijn in voelt op jouw smaak en interesses ingericht. Je eigen kamer zegt nog meer over een persoon. Is je kamer rommelig of schoon? Is een bepaalde kleur veel aanwezig? Is er creatief gewerkt met de ruimte? Zo laat een hoogslaper zien dat iemand veel ruimtelijk inzicht heeft of opbergkasten laten zien dat iemand geordend is en dat ga je ook allemaal zien in de zelfrealisatie.

Zo is het niet alleen maar wonen in stijl. Tuurlijk is leuk om een stylish en comfortabele interieur te hebben. Maar je voelt je vooral thuis door psychologische zaken waar je niet bij stilstaat en daarnaast kan hoe je woont veel zeggen over hoe je als persoon bent!

Tags: