Zo verwijder je zelf oud sanitair

Het verwijderen van oud sanitair is doorgaans makkelijker dan het plaatsen hiervan. Op internet zijn complete instructievideo’s te vinden, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe een oud toilet of een oude douchebak verwijderd kunnen worden uit de badkamer. Ondanks dat er weinig fout kan gaan, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Wij spraken een ervaren loodgieter, die ons hier meer over kon vertellen. De tips van deze loodgieter hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voorzorgsmaatregelen bij het verwijderen van sanitair

Wanneer je aan het verwijderen van oud sanitair begint, is het allereerst belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de waterleidingen op het centrale netwerk van leidingen in huis. Zo voorkom je dat er een grote lekkage ontstaat, als je het sanitair van de leidingen haalt. Ook is het verstandig om een kraan altijd nog even kort open te zetten na het afsluiten van de leidingen. De kans is groot dat er nog water in de leidingen staat.

Tip: houd een emmer bij de hand om eventueel restwater uit de leidingen op te kunnen vangen! Het voorkomt dat er waterschade ontstaat.

Het juiste gereedschap voor het loskoppelen van sanitair

Een onderdeel van de voorzorgsmaatregelen is het bij elkaar zoeken van het juiste gereedschap. Je wilt voorkomen dat een schroef of moer beschadigd raakt, doordat je deze met het verkeerde gereedschap probeert te verwijderen. Vergelijk het met een schroef, waarin met een verkeerde schroevendraaier is gedraaid. De kans dat je een schroef later nog los kunt krijgen, is in zo’n geval bijzonder klein. In de instructievideo’s en stappenplannen op internet vind je precies welk gereedschap je nodig hebt.

Tip: wees je ervan bewust dat een toiletpot of wastafel behoorlijk zwaar kan zijn! Schakel de hulp van anderen in om je hierbij te helpen.  

Tags: